Dugotrajni imunitet

Nova studija pokazala kako bi Pfizerovo i Modernino cjepivo moglo štititi doživotno od zaraze Covidom-19

Image
Foto: Shutterstock

Moguće je da se cijepljeni neće morati docjepljivati, čak unatoč mutacijama virusa

28.6.2021. u 18:12/ RTL Vijesti


Nova studija objavljena je danas u časopisu Nature i govori da je moguće da cjepiva protiv Covida-19 koja su napravile tvrtke Pfizer i Moderna pružaju doživotnu zaštitu od te bolesti, prenosi New York Times.

Znanstvenici su otkrili da su osobe koje su primile obje doze bilo kojeg od tih cjepiva razvile snažan i postojan imunološki odgovor na covid. Uz to, pokazalo se da su neutralizirajuća antitijela koja proizvode učinkovita u borbi protiv dvije varijante koronavirusa SARS-CoV-2. Sve to upućuje na to kako bi primatelji tih cjepiva mogli imati dugotrajan imunitet - višegodišnji, a možda čak i doživotni. Moguće je da se neće morati docjepljivati, ni unatoč mutacijama virusa. 

U istraživanju učinkovitosti Pfizerovog i Moderninog cjepiva protiv covida-19 sudjelovala je 41 osoba, od kojih je osam prethodno bilo zaraženo koronavirusom.

Znanstvenici su u sklopu istraživanja proučavali limfne čvorove, žlijezde koje proizvode memorijske limfocite B, stanice imunološkog sustava koje pamte prijetnje s kojima se čovjek susreće. Zahvaljujući upravo tim stanicama, imunološki sustav može brže distribuirati antitijela za ponovnu borbu s tom istom prijetnjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su u studiji sudjelovale osobe koje su primile Pfizerovo cjepivo, znanstvenici sugeriraju da se može odnositi i na Modernino budući su rađene po istom principu. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
PODACI STOŽERA

Danas isti broj zaraženih kao i prošle subote: 579 pacijenata na bolničkom liječenju, 8 preminulih

Više s weba