stručnjaci su zabrinuti

Novi soj COVID-a najznačajniji do sada: Razvio je veliki broj mutacija i mogao bi biti otporan na cjepivo

Image
Foto: Shutterstock

Znanstvenici strahuju da bi mutacije mogle pomoći novoj varijanti da izbjegne imunitet stječen cjepivima i prebolijevanjem

26.11.2021. u 9:00/ RTL Vijesti

Nova varijanta koronavirusa je najznačajnija varijanta koju su znanstvenici dosad otkrili, rekla je direktorica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost Jenny Harries.

"Ovo je najznačanija varijanta koronavirusa koju smo dosad uočili. Potrebna su hitna istraživanja kako bismo naučili više o tome koliko je zarazna, opasna i otporna na djelovanje cjepiva", rekla je Harries.

Image
Alarm i apel

Glavni austrijski liječnik za djecu: Tjedno nam je do troje djece završavalo na intenzivnoj zbog COVID-a. Cijepite ih!

Image
Alarm i apel

Glavni austrijski liječnik za djecu: Tjedno nam je do troje djece završavalo na intenzivnoj zbog COVID-a. Cijepite ih!

Izuzetno velik broj mutacija

Riječ je varijanti korone koja je zabilježena u Južnoafričkoj Republici, Bocvani i Hong Kongu. Nazvana je B.1.1.529 i ima 32 mutacije koje bi joj potencijalno mogle omogućiti da izbjegne imunitet stečen cjepivima i prebolijevanjem.

"Još uvijek ne znamo dovoljno o novoj varijanti identificiranoj u Južnoafričkoj republici, ali moramo biti na oprezu", rekao je britanski ministar zdravstva, prenosi BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanija je uvela putne restrikcije prema Južnoafričkoj Republici i pet susjednih zemalja kako bi ograničili širenje nove varijante. Za sada je sekvenciranjem genoma varijante identificiran tek mali broj slučajeva, međutim, stručnjaci ističu da bi ih moglo biti više.

Potpuno je moguće da uobičajeni testovi za druge sojeve ne mogu uspješno prepoznati prisutnost nove varijante. Svi slučajevi, uključujući i onaj u Hong Kongu povezani su s Afrikom.

Upravo se čita

Image
Pomozimo i mi!

Talijanski umjetnici velika srca Zagrebu poklanjaju spektakl u Lisinskom za pomoć djeci

Varijanta B.1.1.529 je proizašla iz stare varijante B.1.1, koja je svojevremeno izazivala zabrinutost zbog toga što je dijelom mogla zaobići imunosni odgovor. Nova ima čak 32 mutacije na proteinskom šiljku.

'Antigenski gora varijanta od bilo koje druge'

Virolozi su tijekom cijele pandemije identificiraju nove varijante COVID-a, no one često izumru i istisnu ih zaraznije varijante. Kako bi virus "opstao" mora biti visoko zarazan i uspješno izbjegava imunosni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi slučajevi nove varijante zamijećeni su u Bocvani 11. studenog, a najraniji u Južnoafričkoj Republici zabilježen je tri dana kasnije.

Novu varijantu identificirao je Tom Peacock, virolog s Imperial Collegea u Londonu, koji je objavio detalje na Twitteru. Profil mutacija na šiljku varijante B.1.1.529 opisao je kao "stvarno grozan" i "užasan".

"Vrijedi naglasiti da su brojevi u tom dijelu Afrike, koji je prilično dobro uzorkovan, vrlo niski, no varijantu bi trebalo vrlo brzo početi pratiti zbog užasnog profila šiljka (moglo bi se nagađati da bi ta varijanta mogla antigenski biti gora od gotovo bilo koje druge)", napisao je.

Mutacije na proteinu šiljku virus prilagođavaju kako bi izbjegavao imunosni odgovor organizma, kako bi se lakše vezao uz stanice domaćina te kako bi lakše ulazio u njih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Sveučilištu Cambridge, rekao je za Guardian da je njegov laboratorij otkrio da dvije mutacije na B.1.1.529 povećavaju infektivnost i smanjuju prepoznavanje antitijela.

"Prisutne mutacije svakako izgledaju kao razlog za veliku zabrinutost", kazao je.

"Međutim, ključno svojstvo virusa koje nam je nepoznato je njegova zaraznost jer se čini da je to prvenstveno pokretalo varijantu delta. Imuni bijeg samo je dio slike onoga što se može dogoditi", zaključio je.

Više s weba

Pročitajte još

Image
PODACI STOŽERA

U Hrvatskoj 2.068 aktivnih slučajeva korone, u posljednja 24 sata 332 novozaraženih i 5 preminulih

Više s weba