pogledajte koji je uvjet

Od sutra u upotrebi i brzi antigenski testovi: Donosimo kolika je njihova pouzdanost i gdje će biti dostupni

2.11.2020. u 18:48/ Zorana Čičak Kulić

Na taj se način neće moći testirati svi građani, već samo oni koji imaju simptome bolesti

Od sutra će u Hrvatskoj u upotrebi biti i brzi antigenski testovi. Na taj se način neće moći testirati svi građani, već samo oni koji imaju simptome bolesti.

Simptomi bolesti unutar 5 dana bit će uvjet za brzo antigensko testiranje. 

"Oni koji budu imali simptome radit će antigenski test i ako bude pozitivan onda je to i zaključak da se radi o zarazi COVID-19, ako bude negativan to se mora potvrditi  PCR testom", kaže zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

Svi bez simptoma testirat će se kao i dosada. Ono što se mijenja je da će građani  prije uzimanja brisa morati odgovoriti na nekoliko pitanja - kakve znakove bolesti imaju i koliko traju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi sutra sve bilo spremno za upotrebu brzih testova morali su provjeriti njihovu pouzdanost.

Brzi testovi dolaze u pravi čas

"Oni su na HZJZ validrali određenu količinu. Postotak onih koji su bili lažno negativni, odnosno PCRom pozitivni je bio 15 posto. Dobro je znati da su pozitivni ovim testom bili i PCR pozitivni, odnosno da nismo imali lažno pozitivne", istaknula je pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković

Upravo se čita

Image
OPOZVAN PROIZVOD

Inspektorat povukao salamu od divlje svinje zbog bakterije! Provjerite jeste li je kupili

Image
borba s epidemijom

RTL otkriva: U Zavodu 'Andrija Štampar' započela validacija brzih testova na koronavirus!

Image
borba s epidemijom

RTL otkriva: U Zavodu 'Andrija Štampar' započela validacija brzih testova na koronavirus!

Ovi testovi trebali bi olakšati posao epidemiolozima i pomoći im da što prije pod kontrolu stave zaražene osobe i njihove kontakte. Nabavljeno je 15 tisuća antigenskih testova, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo takvo testiranje sutra će provoditi na samo jednoj lokaciji.

"Smanjio bi se broj testova koji dolaze kod nas i u druge ustanove na obradu, to je jedan proces i za sada krećemo ovdje da uhodamo proceduru i način postupanja, a onda ćemo to širiti diljem Hrvatske", ističe Ivana Pavić Šimetin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja tjedna provodit će ih i  Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. U tijeku je tzv. validacija testova na 100 uzoraka. 

Image

RTL prvi donosi: U Zavodu 'Andrija Štampar' započeli testiranje brzim testovima na koronu

Fotogalerija
Image

RTL prvi donosi: U Zavodu 'Andrija Štampar' započeli testiranje brzim testovima na koronu

Fotogalerija

"U ovo vrijeme sa ovakvim testovima koji imaju 96, 97 % osjetljivost prihvatljiv je rizik da se s njima radi, Prvenstveno u kovid ambulantama, a raditi ćemo ih i mi. Isključivo za bolesnike koji imaju simptome", rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar

U Zagrebu je i danas najviše pozitivnih - 922. Zato brzi testovi dolaze u pravi čas, baš kao i šatori koji su postavljeni ispred Klinike za infektivne bolesti, a služit će kao čekaonica u zimskim uvjetima.

Više s weba

Pročitajte još

Image
prisilni odmor

Čeka nas zima ludih provoda, jer Stožer je ukinuo plesni podij i zabranio nam ples

Više s weba