Borba protiv korone

Odlične vijesti: Koktel antitijela Eli Lilly smanjuje broj hospitalizacija i umrlih za 87 posto

Image
Foto: Shutterstock

Kliničko ispitivanje je provedeno na 769 osoba starijih od 12 godina za koje je testiranjem utvrđeno da su pozitivne na Covid-19

10.3.2021. u 23:19/ Hina

Američka farmaceutska tvrtka Eli Lilly u srijedu je ponovo izvijestila o pozitivnim rezultatima liječenja covida-19 u kojemu se kombiniraju dva sintetska antitijela i koje smanjuje broj hospitalizacija i umrlih za 87 posto, pokazuju ispitivanja te kompanije.

Kliničko ispitivanje na skoro 800 ljudi 

Kompanija je još krajem siječnja izvijestila da kombinacija dvaju antitijela, bamlanivimaba i etesevimaba, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 70 posto. Doze su bile 2,8 g za svako antitijelo.

Ovaj put je doza bamlanivimaba iznosila 700 mg, a etesevimaba 1,4 g.

Kliničko ispitivanje je provedeno na 769 osoba starijih od 12 godina za koje je testiranjem utvrđeno da su pozitivne na covid-19 i koje su imale čimbenike rizika zbog kojih su bile sklonije obolijevanju od teškog oblika covida-19. Njih je 511 primilo lijek, a 258 placebo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već odobren u nekim zemljama

Među osobama koje su liječene kombinacijom antitijela, 4 su hospitalizirane i nijedna nije umrla. U skupini koja je primila placebo, 11 je hospitalizirano a 4 su umrle od covida.

Lijek je po žurnom postupku odobren u SAD-u početkom veljače (uz dozu 700 mg bamlanivimaba i 1,4 g etesevimaba) za osobe koje su rizične, bilo zbog dobi ili zbog drugih bolesti.

Upravo se čita

Image
ZA ZAPOSLENE

Povećavaju se materijalna prava za pojedine roditelje? Evo za koliko i na koga se to odnosi

Prvi lijek istog proizvođača koji se bazirao isključivo na bamlanivimabu, odobren je u SAD-u još početkom studenog. Lijek je odobren i u Francuskoj.

Pomoć za imunološki sustav

Napokon, drugi koktel antitijela tvrtke Regeneron također je po žurnom postupku odobren u SAD-u za osobe oboljele od covida-19 koje bi mogle razviti težak oblik bolesti. On je pak sačinjen od antitijela poznatih kao imdevimab i casirivimab.Potonji lijek je početkom listopada 2020. primio predsjednik Donald Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova sintetska antitijela koja se daju intravenozno, laboratorijska su inačica obrambenih stanica organizma.

Imunosni sustav proizvodi u organizmu protutijela kada naiđe na virus, kako bi ga se oslobodio. No povećanjem njihova broja kod osjetljivih osoba pomaže se njihovu imunosnom sustavu da pobijedi virus.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Delta soj

U četiri mjeseca dva puta je oboljela od korone: 'To što sad proživljavam nema veze s onim što se dogodilo prvi put'

Više s weba