Apelira: Cijepite se!

'Omikron ne izbjegava potpuno cjepiva, recimo daljnjih 10 do 20 posto', kaže glavni njemački virolog s južnoafričkog sveučilišta

Image
Foto: YouTube/Stellenbosch/screenshot

Wolfgang Preiser je kao glavni virolog sveučilišta u Kaapstadu na izvoru istraživanja i informacija još od prvih sumnji da se događa nešto čudno

1.12.2021. u 10:55/ S. Ž.

Još nikada nismo vidjelo toliko mnogo mutacija odjednom, tako je u javljanju za Spiegel Online opisao omikron varijantu koronavirusa, profesor Wolfgang Preiser. Inače Nijemac, ovaj virolog vodi svoj odjel na Sveučilištu Stellenbosch u Kaapstadu u Južnoafričkoj Republici.

To znači da je Preiser na izvoru informacija o varijanti B.1.1.529 virusa SARS-CoV-2 još od početka studenog, točnije 4. ovog mjeseca poslijepodne kad je mlada znanstvenica Alicia Vermeulen iz Lancet Laboratories u Pretoriji svojoj šefici poslala e-mail o neobičnom pozitivnom uzorku na koronavirus, takvom kojem se ne može detektirati nešto što se zove "S-gen".

Ubrzo su se s istom pojavom suočili njihovi kolege u Bocvani i do 24. studenog svijet je doznao da imamo novu varijantu koronavirusa. Svijet izmučen s oko 5,2 milijuna potvrđenih dosadašnjih smrti od COVID-a, a procjenjuje se da je pravi broj žrtava između 9,5 i čak 21,6 milijuna, reagirao je brzim zatvaranjem granica kako bi usporio širenje omikrona dok se koliko toliko ne pripremi na njega.

"Pitanje je koliko se još može obuzdati ovu novu varijantu prije nego se proširi. To ovisi o njenoj agresivnosti, ali i o tome koliko je već prisutna u drugim zemljama", kazao je prof. Preiser za SPON.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i to da je Južnoafrička Republika, prije pojave omikrona, bila u nešto mirnijoj fazi pandemije, a da je s pojavom varijante s čak 32 mutacije na šiljak proteinu, postalo jasno da ova zemlja juri u svoj 4. pandemijski val.

"Za neke od tih mutacija smo svjesni da mogu imati negativne posljedice na izbjegavanje obrane od cjepiva ili na lakšu prenosivost (veću zaraznost)", objasnio je Preiser dalje i potom dao okvirnu procjenu:

Upravo se čita

Image

Brazilci mogu odahnuti, protivnici strepiti: Neymar se vraća za osminu finala

"Čvrsto polazim od toga, kao i moje kolegice i kolege, da (omikron) sigurno lakše probija stečeni imunitet, ali sigurno nije riječ o drastičnom ili čak potpunom smanjenju imuniteta. Možemo govoriti o daljnjem smanjenju imuniteta od 10 ili 20 posto, tako da je još uvijek najbolje cijepiti se."

Image
misterij omikrona

Omikron je bio u Europi mnogo ranije nego što se mislilo: Odakle nova varijanta korone zaista dolazi?

Image
misterij omikrona

Omikron je bio u Europi mnogo ranije nego što se mislilo: Odakle nova varijanta korone zaista dolazi?

To "daljnje smanjenje imuniteta" stečenog cijepljenjem ili preboljenjem COVID-a u odnosu na omikron zapravo znači da, kao što je delta varijanta koronavirusa značila da taj dominantno mutirani virus za nekoliko posto smanjuje djelotvornost stečenog imuniteta cijepljenjem ili preboljenjem, omikron, prema procjeni Preisera, donosi daljnje smanjenje zaštite u odnosu na deltu, i to za 10 do 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južnoafrička Republika je, što se cijepljenja tiče, za koronavirus odlično područje za širenje. Stanovništvo je izrazito mlado, a među njima cijepljena je tek svaka peta osoba, zbog skepse prema cijepljenju. Druga posljedica takvog stanja je to da u toj zemlji, unatoč očito jakoj proširenosti omikrona, još uvijek nemaju dovoljno podataka o kliničkoj slici kod oboljelih od nove varijante:

"Zasad još nema nikakvih dokaza da nova varijanta uzrokuje bilo teži bilo lakši oblik bolesti."

Osim zaključka južnoafričkih virologa iz onoga što su do sada vidjeli oko sebe da cjepiva i protiv omikrona štite vrlo solidno, druga dobra vijest je da se pokazuje da su PCR testiranja u stanju detektirati i ovu varijantu.

Preiser na tom mjestu, međutim, još jednom povlači kočnicu na optimizam da bi čak 50 mutacija najnovije otkrivene varijante koronavirusa od kojih 32 mutacije samo na šiljak proteinu, značilo da je korona ovime iscrpila sav prostor za mutiranje, odnosno da bi daljnjim neizbježnim mutiranjem samu sebe polako "izbrisala", eventualno svela na razinu nekakve prehlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slične su se špekulacije pojavljivale i nedugo nakon otkrića delta varijante, pa je sad za njom nastupila i varijanta koja se upravo širi svijetom s do sada neviđenim brojem novih mutacija.

Više s weba

Pročitajte još

Image
epidemija koronavirusa

Stožer objavio brojke: 191 novi slučaj zaraze i jedna preminula osoba

Više s weba