Ivan Puljiz za RTL:

'Oprez! Ako su rezultati slični Sloveniji, 95 posto stanovnika Hrvatske nema imunost na virus'

thumbnail
6.5.2020. u 19:18/ Leona Šiljeg, Vijesti.hr

Ako je to točno, znači da je oko 125.000 hrvatskih građana bilo u doticaju s virusom

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" počela su prva serološka testiranja zaposlenika. Dvadesetak minuta za sam test, a rezultati stižu tek nakon što se testiraju svi. Pokazat će se tko se koronavirusom zarazio i oporavio, odnosno tko je razvio antitijela. Koliko je pak takvih u cijeloj zemlji, mogli bismo znati idući tjedan.

U RTL-u Danas predstojnik Klinike za infektivne bolesti Ivan Puljiz rekao je da su serološka testiranja u Klinici počela jučer. 

"Danas je drugi dan testiranja, a rezultati će biti kompletirani i objedinjeni kada se uzmu uzorci svih naših zaposlenika. Očekujemo za tjedan ili deset dana", kazao je Puljiz. 

VEZANI ČLANAK

U Sloveniji i Češkoj prokuženost od 2 do 4 posto

U Sloveniji i Češkoj prokuženost je između 2 i 4 posto. "Prema službenim podacima,  od početka epidemije u Sloveniji je testirano nešto manje od 60.000 stanovnika. To je uzorak populacije nešto manje od 3 posto ukupno, a prokuženost je oko 2 do 4 posto. To je relativno niska prokuženost", rekao je Puljiz i objasnio da to znači da je samo od 2 do 4 posto populacije ili preboljelo ili je bilo u kontaktu s koronavirusom.

"Drugim riječima, više od 95 posto populacije još nije steklo imunost na Covid infekciju", kazao je Puljiz i dodao da za Hrvatsku očekuje "slične rezultate kao u Sloveniji". 

"To nam govori da moramo biti oprezni i da se moramo čuvati kao i svoje bližnje. Moramo se držati preporuka i načela Nacionalnog stožera", kazao je Puljiz i napomenuo da je ovog tjedna počela druga faza ublažavanja mjera. 

"Oprez! I dalje, najvjerojatnije, više od 95 posto hrvatske populacije, ako to bude kompatibilno s rezultatima Slovenije, nema stečenu imunost na virus Sars-Cov-2", rekao je Puljiz. 

125.000 građana Hrvatske bilo u doticaju s virusom

Ako je to točno, znači da oko 125.000 hrvatskih građana je bilo u doticaju s virusom, odnosno bilo je zaraženo. "Naravno, to su te brojke. Ali, potrebno je ipak kod nas provesti testiranje. Možda ne na tom postotku uzorka da bismo onda mogli objektivizirati. Vidimo da su slični rezultati dobiveni i u Češkoj pa očekujemo da će takvi biti i u našoj državi", rekao je Puljiz. 

Otkrio je da posljednjih deset dana više pacijenata otpuštaju iz Klinike nego što ih novih stiže, a to pokazuje da je situacija povoljna. "Danas imamo samo 22 hospitalizirana pacijenta, sedma je u Jedinici intenzivnog liječenja. Peta, a povremeno je i šesti na aparatu za umjetnu ventilaciju. Jedan pacijent je na aparatu za ECMO. Ostali pacijenti na otvorenome odjelu su relativno stabilni", zaključio je Puljiz.

Tri sestre
Laži sa mnom
Señorita 89
Trag divljači
Život na vagi
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Kako zadovoljiti ženu
Elon Musk show

Više s weba

Pročitajte još

Image
'NISAM SE MOGLA POMAKNUTI'

Hrvatica koja je preboljela koronu: 'Brojka na aparatiću zaustavila se na 93. Strašno sam se prepala'

Više s weba