za 90 dana

Orban traži produljenje posebnih ovlasti vlade u borbi protiv Covida-19: 'Cjepivo iz EU-a ne stiže dovoljno brzo'

Image
Foto: Zsolt Szigetvary/MTI via AP

Prema izvanrednim pravilima, vladi se mogu dati ovlasti da vlada dekretom, no parlament nastavlja s radom i može te ovlasti poništiti

15.2.2021. u 14:17/ Hina

Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak je od parlamenta zatražio produljenje posebnih ovlasti vlade zbog nastavka borbe protiv covida-19, rekavši da bi jedino cijepljenje omogućilo vladi da krene s popuštanjem epidemioloških mjera uvedenih prošle jeseni.

Mađarska je prošli tjedan postala i prva članica EU-a koja je počela s primjenom ruskog cjepiva Sputnjik V, nakon što je mađarsko regulatorno tijelo odobrilo lijek po hitnom postupku, ne čekavši zeleno svjetlo Europske agencije za lijekove (EMA).

Mađarska agencija je odobrila i cjepivo kineskog proizvođača Sinopharm, također prva u EU.

"Ne želimo samo preokrenuti obavijest na vratima 'Zatvoreno'. Želimo više od toga, želimo ponovo otvoriti gospodarstvo i cijeli civilni život", rekao je Orban u obraćanju parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orban je zatražio produljenje posebnih ovlasti za 90 dana.

Prema izvanrednim pravilima, vladi se mogu dati ovlasti da vlada dekretom, no parlament nastavlja s radom i može te ovlasti poništiti.

Upravo se čita

Image
MUP i META

NENO Alarm pokrenut u Hrvatskoj: Korisnici Facebooka i Instagrama vidjet će koje je dijete nestalo

Orban ističe da cjepivo iz EU-a ne stiže u Mađarsku dovoljno brzo. Smatra da je stoga potrebno uvesti cjepivo iz Kine i Rusije, kao i sa Zapada.

Kineskim cjepivom se planira uskoro cijepiti oko 250.000 Mađara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svako cjepivo koje je sigurno i kojim su već cijepljeni milijuni ljudi dovoljno je dobro za nas. Ako budemo pažljivi, moći ćemo početi popuštati restrikcijske mjere", poručio je Orban.

Više s weba

Pročitajte još

Image
I dalje se umire

Epidemija COVID-a u Hrvatskoj: Malo testiranih, malo otkrivenih novozaraženih, ali umrlo je još 7 ljudi

Više s weba