Pomažu svi

Osijek zajedno u borbi protiv koronavirusa: 'Možda je vrijeme da se povežu plava i zelena Hrvatska'

31.3.2020. u 19:35/ Tin Kovačić

Volontera u Osijeku ne nedostaje. Jer Slavonci znaju kada je najteže

Osijek je jedan od najboljih primjera kako funkcionira zajednica u krizi. Poglavarstvo, stožer, institucije, ali i udruge građana te volonteri – svi su ujedinjeni u borbi protiv koronavirusa.

Sve te pozive prima Crveni križ: i onih koji žele pomoći, ali i onima kojima je pomoć potrebna.

"Dobra večer, SOS telefon Crvenog križa Osijek, izvolite. Recite mi jeste li u samoizolaciji lili karanteni? Može, poslat ćemo nekoga", javljaju se na poziv.

A zatim niz stube put korisnika, ali putem aplikacije, prije dostave prijeko potrebnih lijekova ili namirnica, ekipa Crvenog križa otključat će automobil koji je u vlasništvu Grada, putem aplikacije na mobitelu. I to eko-automobil koji je sam Grad Osijek  dao na raspolaganje.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobe koje su starije ili nemoćne i koje nemaju nikoga od bližnjih ili susjeda koji mogu obaviti kupnju tih namirnica ili lijekova, nazovu, predstave se, daju nam svoje podatke i naši volonteri nakon toga ih obiđu i naprave sve što im je potrebno", rekao je Tomislav Tomas iz Crvenog križa Osijek.

Volontera u Osijeku ne nedostaje

Tako će pomoći u dostavi onima u potrebi. Nemojte odmah pomisliti da je riječ o zaraženima. Upravo suprotno. Lijekovi su potrebni dijabetičarima, srčanim bolesnicima, a namirnice onima kojima je teško do trgovine. 

Upravo se čita

Image
SJAJNE VIJESTI

Vatreni pobjedom protiv Kanade ušli među elitu na vječnoj ljestvici SP-a! Evo na kojem su mjestu

"Ja ne mogu otići do ljekarne. Ja imam kolica pa drukčije ne mogu hodati. Kako da mi ovo ne znači puno?", rekla je Živka iz Osijeka.

Svi pomažu. Studentica psihologije opisuje zašto se okrenula volontiranju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neopisiva je nagrada topla riječ ili zahvalnost u ljudskim očima kada im pomognemo. Nema riječi koja to može opisati i nema novca koji to može platiti", kazala je Mia Čička.

Volontera u Osijeku ne nedostaje. Jer Slavonci znaju kada je najteže. Crvenom križu za kupnju lijekova, namirnica i pomoći - javljaju se svi.

"Dečki iz Udruge Kohorte su nam se isto stavili na raspolaganje tako da još jednom svima zahvaljujem. Bijelo-plavi uvijek!", kazao je Tomas.

Pa i protiv koronavirusa – zajedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrijeme je da se poveže plava i zelena Hrvatska"

Gost RTL-a Danas bio je zamjenik gradonačelnika Osijeka i načelnik Kriznog stožera Boris Piližota.

Objasnio je kako sada funkcionira Osijek.

"Proteklih tjedana život nam se promijenio za 180 stupnjeva i u tako kratkom roku uspjeli smo se prilagoditi i uspostaviti da naš gradski stožer funkcionira. Trenutno je uključeno više od 250 operativnih snaga, uključena su sva gradska poduzeća i maksimalno radimo na tome da život u ovim uvjetima teče normalno. 

Gradsko prijevozno poduzeće omogućilo je nakon ukidanja javnog prometa izvanredne linije za sve one koji imaju radnu obvezu. Spremamo se uvesti i izvanredne linije i izvan Osijeka", rekao je Piližota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako se nada da je Gradski vrt samo pokazna vježba.

"Pripremljena je i dvorana Gradski vrt, nadam se da će to biti samo pokazna vježba, ali moramo biti spremni jer ne znamo što nas očekuje u ovakvoj situaciji. Pokazali smo jedno veliko zajedništvo", objasnio je.

Misli kako Slavonija ima resursa i da ne trebamo ovisiti o uvozu iz drugih zemalja.

"Nadam se da će biti jedan od ključnih trenutaka da se poveže zelena i plava Hrvatska jer smatramo da Slavonija ima resurse", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
širi se status

Sestra Sandra o prosvjedu protiv mjera: 'Jako sam tužna koliko ljudi ne poštuje svoje sugrađane i trud nas medicinara'

Više s weba