OGLAS

mutacije

Ovo bi mogle biti dobre vijesti: Omikron je, čini se, križanac COVID-a i prehlade. Lakše se prenosi, ali...

Image
Foto: Shutterstock

To bi moglo značiti da se virus lakše prenosi, no da, zasad, uzrokuje samo blagu ili asimptomatsku bolest

6.12.2021. u 8:25/ RTL Vijesti

Dan nakon što su preliminarni rezultati pokazali sumnju da je nova varijanta omikron virusa ušla i u našu zemlju, američki znanstvenici objavili su da taj južnoafrički soj najvjerojatnije nastao "pokupivši" isječak virusa obične prehlade.

Uklapanjem toga isječka u vlastitu strukturu omikron bi mogao izgledati »ljudskiji«, što bi mu pomoglo da izbjegne napad ljudskog imunog sustava, objavio je Venky Soundararajan ekspert tvrtke u Cambridgeu zaduženu za analizu podataka virusnih materijala.


To bi moglo značiti da se virus lakše prenosi, no da, zasad, uzrokuje samo blagu ili asimptomatsku bolest. Prema ranijim studijama, stanice u plućima i u gastrointestinalnom sustavu mogu istovremeno udomiti virus SARS-CoV-2 i viruse obične prehlade, piše Novi list.

Takva istodobna infekcija stvara uvjete za virusnu rekombinaciju, proces u kojem se dva različita virusa u istoj stanici-domaćinu u međusobnoj interakciji kopiraju, stvarajući nove kopije. Južna Afrika, gdje je omikron prvi put identificiran, ima najveću stopu HIV-a na svijetu, koji slabi imuni sustav i povećava osjetljivost osobe na infekcije. Postoje i druge hipoteze da je najnovija varijanta omikron možda provela neko vrijeme razvijajući se u životinji-domaćinu.

Nova otkrića naglašavaju važnost toga da ljudi dobiju trenutno dostupna cjepiva protiv koronavirusa i tako smanje izglede da se imunokompromitirane osobe susretnu s virusom, kazao je Soundararajan.


Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
American idol
default_cta
Ljubav je na selu
Barbie biserna princeza
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
PODACI STOŽERA

Danas isti broj zaraženih kao i prošle subote: 579 pacijenata na bolničkom liječenju, 8 preminulih


Više s weba