jedna stvar im je zajednička

Ovo su četiri vrste hrane na kojima koronavirus može preživjeti i do nekoliko tjedana

Image
Foto: Shutterstock

Istraživanje je pokazalo da koronavirus može preživjeti na hrani u određenim uvjetima.

16.11.2020. u 17:30/ Vijesti.hr

Jedno od najvećih pitanja od početka pandemije koronavirusa jest može li se virus prenijeti hranom ili na pakiranju u kojima se hrana nalazi. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) čvrsto smatraju da je mogućnost takve zaraze gotovo nepostojeća, ali unatoč tome, zabilježeno je nekoliko takvih misterioznih slučajeva u Novom Zelandu, Vijetnamu i Kini, prenosi Eat This.

Kina je zabilježila nekoliko slučajeva u kojima su otkrili tragove virusa na uzorcima mesa i morskih plodova uvezenih iz Latinske Amerike i Europe. Kineske vlasti počele su provoditi rigorozne provjere uvozne hrane, a izvješćem je utvrđeno da virus može preživjeti na sirovoj hrani i njezinom pakiranju nekoliko dana, a u nekim slučajevima čak i tjednima.

Zajedničko svim slučajevima je da je hrana bila ohlađena ili smrznuta stoga su zaključili da bi niska temperatura mogla pomoći virusu da preživi. Četiri su vrste hrane na kojima je virus uspio preživjeti.

Image
KORONAKRIZA

Pandemija nam je smanjila plaće, a cijene hrane rastu: Piletina je skuplja nego u Njemačkoj i Finskoj

Image
KORONAKRIZA

Pandemija nam je smanjila plaće, a cijene hrane rastu: Piletina je skuplja nego u Njemačkoj i Finskoj

Losos

Kineske su vlasti u lipnju pratile niz slučajeva koronavirusa u restoranu u Pekingu. Prva izvješća navode da je virus prešao s daske za rezanje na sirovi losos uvezen iz Norveške. Studija provedena na  fakultetu agronomije u Južnoj Kini prošlog mjeseca pokazala je da su pronađeni tragovi virusa na smrznutim uzorcima lososa. Istraživači tvrde da je virus preživio do osam dana na temperaturi od 39 stupnjeva.

Pileća krila

U kolovozu, kineske su vlasti pronašle virus na smrznutim pilećim krilima uvezenim iz Brazila. Meso je testirano na graničnoj kontroli u gradu Shenzhenu. Srećom, nisu zabilježeni slučajevi zaraze među ljudima povezani s proizvodima, a zdravstveni stručnjak sa sveučilišta u Hong Kongu pretpostavlja da su čestice virusa vjerojatno došle s pakiranja mesa.

Škampi

Još jedna latinoamerička zemlja povezana sa slučajevima kontaminirane hranje je Ekvador. Smrznuti škampi koji su uvezeni iz Ekvadora imali su tragove virusa na vanjskoj strani ambalaže u kineskoj provinciji Anhui. Zbog toga je kineska vlada zaustavila sav uvoz, ali nakon što je Ekvador uveo strože provjere hrane, uvoz je nastavljen.

Svinjetina

Studija iz Irske i Singapura testirala je nekoliko vrsta mesa, uključujući i svinjetinu te su istraživači otkrili da virus može preživjeti do tri tjedna i na ohlađenoj (4°C) i na smrznutoj hrani (–20 °C). Iako je prijenos virusa na ljude u takvim slučajevima minimalan, potencijal za izbijanje zaraze, tvrde istraživači, još uvijek postoji.

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
još jedna akcija

Tijekom večeri nestala u blizini Slavonskog Broda, nešto iza podne pronašli njeno tijelo: HGSS tragao za mlađom ženom

Više s weba