NOVE MJERE

Plenković: 'Od ponedjeljka se na dva tjedna obustavlja nastava u školama i fakultetima'

Image

Andrej Plenković

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nastavnici će i dalje dolaziti u školu, a ako je potrebno, mogu doći i djeca o kojoj nema tko brinuti. Isti režim je za vrtiće i fakultete

13.3.2020. u 12:20/ Vijesti.hr

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sastanka Stožera civilne zaštite obratio se javnosti. I objavio da se zbog koronavirusa zatvaraju osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj. Kada je o vrtićima riječ, rekao je da je odluka još i na lokalnoj razini. 

Rekao je i da će roditelji koji nemaju gdje s djecom, djecu moći dovoditi. 

"Želim posebno zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima. Čine maksimalne napore. I Europa i svijet i Hrvatska su u ratu protiv virusa, panike i negativnih društvenih posljedica", kazao je Plenković.

Rasplet situacije oko koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu pratite OVDJE. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je odgovornost svakog građanina - samodisciplina koja je bitan element koji će utjecati na brzinu širenja koronavirusa.

"Stožer će nastaviti sa svim svojim aktivnostima, s dva redovita briefinga za javnost, na političkoj razini ćemo se sastajati jednom dnevno", objasnio je premijer i nastavio:

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Situacija u Istri krajnje ozbiljna, dvoje novozaraženih je dobro: Oboljela je i zaposlenica suda u Puli

Nastavnici će i dalje dolaziti u školu

"Čuli ste nove informacije jutros da trenutno imamo 31 slučaj. Ono što je dobro da su svi ti slučajevi generirani dolaskom iz neke od drugih zemalja i da su uglavnom zadržani na bliske kontakte. Dinamika u Hrvatskoj je bitno sporija. Mjere smo počeli poduzimati prije dva mjeseca", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar Marić nakon ovog sastanka ima sastanak s gospodarstvenima, s predstavnicima maloprodajnih lanaca, kako bismo građanima uputili poruku da nema razloga za paniku, za stvaranje zaliha u mjerama koje su disproporcionalne", rekao je premijer.

I onda je otkrio novu mjeru.

"S obzirom da je školski sustav posebno bitan, da su djeca bitna, od ponedjeljka se obustavlja nastava na dva tjedna u osnovnim i srednjim školama. S vrtićima isti režim, ali odluke donose lokalna i regionalna samouprava. Ista logika je i za fakultete", kazao je Plenković.

Kazao je da će se primijeniti model po kojemu će učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole pratiti nastavu putem posebnih emisija na HRT-u i Sportske televizije, a za više razrede organizirat će se online nastava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavnici će i dalje dolaziti u školu, a ako je potrebno, mogu doći i djeca o kojoj nema tko brinuti, ali nastava se obustavlja na dva tjedna. Isti režim je za vrtiće i fakultete.

Više s weba

Pročitajte još

Image
TEREZIJA GRAS

Desna ruka ministra Božinovića za RTL Danas priznala: 'Njegov korak nije lako pratiti'

Više s weba