stanje je alarmantno

Počinje novi režim! Najveće zagrebačke bolnice postale covid bolnice, otvaraju se nove lokacije za testiranje

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U planu je otvaranje drive in testiranja na Velesajmu

28.10.2021. u 9:05/ RTL Vijesti/Hina

Sve zagrebačke bolnice postaju covid-bolnice, uvodi se dispečer koji će 24 sata nadzirati smještajne kapacitete na koronaodjelima, a bolnice će javljati stanje svaki dan u 8, 14 i 24 sata, piše u četvrtak Jutarnji list.

Ekspertna skupina Ministarstva zdravstva jučer je održala sastanak kako bi se pripremili za dane u kojima se očekuje veći broj hospitalizacija.

Iako svi sugovornici govore da je nezahvalno davati procjene brojeva hospitaliziranih, vjeruju da će one biti slične najgorim danima u drugom valu, tijekom prosinca, kada je u bolnicama bilo gotovo tri tisuće covid-pozitivnih pacijenata.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, jučer je popunjenost ležajeva za covid pacijente u Hrvatskoj bila 54,1 posto, intenzivni kreveti popunjeni su 64,8 posto, a respiratori 16,3 posto. Naravno, situacija je po bolnicama šarolika tako da u nekima ima još puno mjesta, no neke su gotovo popunjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako se na sastanku ekspertne skupine Ministarstva zdravstva, uz postojeću epidemiološku situaciju, govorilo i o mogućim novim punktovima za testiranje kako bi se izbjegle gužve i dugotrajno čekanje.

Image
nacionalni stožer

Objavljena neslužbena brojka: Danas imamo više od 4100 novozaraženih

Image
nacionalni stožer

Objavljena neslužbena brojka: Danas imamo više od 4100 novozaraženih

"Izvjesno je uvođenje novog sustava u KBC-u Sestre milosrdnice u koji će biti uključeni liječnici obiteljske medicine tako da će putem računala naručiti svoje pacijente da dođu u spomenutu bolnicu i napraviti testiranje u točno određeno vrijeme", kaže Beroš i dodaje da će se pacijenti, također, sami putem e-maila moći naručiti sa svojom uputnicom.

Upravo se čita

Image
IZNENAĐUJUĆA REAKCIJA

Poznati hrvatski olimpijac stao u obranu MMA borca s Platka: 'Branio se, nije prvi napao'

U planu je i da grad Zagreb otvoriti više punktova kako bi se građanima omogućilo više lokacija i time više termina za testiranje.

Kako doznaje Jutarnji list, u planu je otvaranje drive in testiranja na Velesajmu. Ekspertna skupina, koju čine ravnatelji zagrebačkih bolnica, epidemiolozi i infektolozi, razgovarala je i o bolničkim kapacitetima, tako da je u tijeku povećanje kapaciteta u KB-u Dubrava, KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se u svakom trenutku znalo točno stanje popunjenosti kapaciteta, zagrebačka Hitna pomoć organizirat će dispečere koji će pokrivati 24 sata i nadzirati smještajne kapacitete hospitalne i one u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu. Sve bolnice bit će dužne prijaviti podatke tri puta dnevno i to u 8, 14 i 24 sata, donosi Jutarnji list.

Nova mjesta za testiranje

Grad Zagreb jučer je mobilizirao covid-ambulante kao dodatna mjesta na kojima se građani mogu testirat a ovo su nova mjesta za testiranje: 

Na brzo antigensko testiranje (BAT) građani mogu obaviti u sklopu COVID ambulanti na sljedećim lokacijama Domova zdravlja:

Dom zdravlja Zagreb-Centar na lokaciji Avenija Većeslava Holjevca 22
Dom zdravlja Zagreb-Istok na lokaciji Grižanska 4
Dom zdravlja Zagreb-Zapad na lokaciji Prilaz baruna Filipovića 11

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za (BAT) testiranje u Domovima zdravlja građani se trebaju naručiti putem aplikacije , dok se bez posebne najave građani mogu testirati na lokacijama:

Poliklinika Zagreb, Borovje, Zdeslava Turića 1
Poliklinika Zagreb, Gajnice,  Argentinska 2

U gradu Zagrebu, se PCR testiranje građana može obaviti na sljedećim lokacijama:
- u sklopu COVID ambulanti:

Dom zdravlja Zagreb-Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22
Dom zdravlja Zagreb-Istok, Grižanska 4
Dom zdravlja Zagreb-Zapad na lokaciji Prilaz baruna Filipovića 11

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testiranje u domovima zdravlja se provodi na temelju uputnice liječnika obiteljske medicine i uz prethodno naručivanje.
- u sklopu Drive in testiranja:

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska 16.

Narudžbe za testiranje u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“  provode se Online, putem sljedeće poveznice

Sljedećeg tjedna otvara se još jedan punkt za drive-in testiranje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, na Zagrebačkom velesajmu, ulaz Zapad 2

Više s weba

Pročitajte još

Image
lako je moguće!

Jeste li 'prehodali' koronu, a da niste ni znali? Ovi znakovi upućuju na to

Više s weba