OGLAS

Rigorozni protokoli

Pogrebnici imaju posebne upute za rukovanje sa preminulima od koronavirusa: 'Moramo biti oprezni'

8.4.2020. u 7:00/ Ana Trcol

Pogrebnici diljem svijeta imaju više posla no ikad


Prvo kompletna dezinfekcija tijela, potom umatanje u dezinfekcijsku tkaninu, pa čak tri plastične vreće. To je samo dio postupka koji patolozi i pogrebnici moraju obaviti kod preminulih od bolesti COVID-19.

Pritom moraju paziti i na sebe kako se ne bi zarazili. Zaštitna odjela, pokrivala za glavu, obuća, rukavice, maske. Čak se i smrt u doba korone potpuno promijenila.


Cijeli svijet suočava se s, na prvu možda i ne toliko očitim problemom: kako postupati s tijelima preminulih od koronavirusa?

"Pravilnik koji se donosi temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti iz 2013. godine, taj pravilnik je renoviran prije nekog vremena u kojem jasno stoji da oni koji umru od zarazne bolesti koje su na listi se mogu kremirati, pod posebnim uvjetima, ali isto tako se mogu i pokapati isto tako pod posebnim uvjetima popisanim tim pravilnikom", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Koji su to posebni uvjeti, objasnio nam je pogrebnik Zoran Žic.

"Prvi slučaj koji smo imali bio je pokojni u klinici Fran Mihaljević. Njega su na samom odjelu dezinficirali, tijelo su mu omotali u tkanine, dezinfekcijska platna, stavili u jednu vreću PVC, potom još jednom dezinficirali, spustili na patologiju. Tada su došli naši djelatnici sa zaštitnim odjelom, stavili tijelo u još dvije zaštitne vreće, spremili u drveni lijes i odvezli na krematorij", pojasnio je Žic.

I pogrebnici u ovim slučajevima moraju imati zaštitnu odjeću.


"To znači zaštitna odjela koja su jednokratna, komplet kombinezon, pokrivala za glavu, pokrivala za obuću, rukavice, maske, naočale i svaki put se  moraju odjenuti prije ulaska u prostoriju, svlačiti po preporukama HZJZ-a, tako da je to proces koji i dulje traje, ali moramo biti oprezni", rekao je Žic.

Pogrebnici diljem svijeta imaju više posla no ikad.

"Od ovog tjedna imamo povećan broj preminulih osoba i kremiranja. Naši zaposlenici moraju raditi sa zaštitnom opremom i to je nova situacija za nas. Obično ne radimo tako", izjavio je Tom Wustenberghs, direktor krematorija u Belgiji.

Puna oprema, previše posla i potpuno drukčiji pogrebi. To je sada svakodnevica pogrebnika diljem svijeta.


Upravo se čita

Image
PODJELA BODOVA

Po jakoj kiši mreže su mirovale u derbiju 17. kola HNL-a

"Plaši me jer imam obitelj. Moram biti oprezan. Zato poduzima sve mjere. Imam svu zaštitnu opremu, ali sam užasnut zbog situacije s koronavirusom", kazao je Yiannis Gousbounaris, pogrebnik iz Grčke.

Dosad je u Hrvatskoj preminulo 18 ljudi, u svijetu više od 75 tisuća. No, broj novih smrtnih slučajeva pada dva dana zaredom.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
PODACI STOŽERA

Danas isti broj zaraženih kao i prošle subote: 579 pacijenata na bolničkom liječenju, 8 preminulih


Više s weba