DANAS NA TERENU

Policija upozorava: Svi koji krše samoizolaciju bit će prijavljeni, a kazne bi mogle ići i do 30.000 kuna

24.3.2020. u 18:56/ Ivana Ivanda Rožić

Od ponoći policija provjerava sve punktove na izlascima i ulascima iz gradova

Nema više dnevnih migracija, osim onih kojima je to prijeko potrebno za posao, a i to je moguće samo uz propusnicu. Građani se uglavnom pridržavaju mjera.

VEZANE VIJESTI

Na ulazima u gradove diljem Hrvatske od danas stoje policijske ophodnje. Prolaziti se može samo s posebnom propusnicom. Oštre kontrole od jutra provodi i osječka policija koja u samoizolaciji ima 139 osoba. Blokirani su svi ulazi u županiju, a policijski punktovi su na svakom koraku, što je neke uzrujalo, ali policija napominje - važno je pridržavati se pravila.

"Želim napomenuti da nama nije cilj kažnjavati ljude. Cilj je da se pridržavaju pravila i da se zaraza ne širi. A što se tiče kazne, malo prije sam razgovarao s Inspektoratom i  oni govore da će prve kazne biti oko 30.000 kuna koje će izaći'', kazao je načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece.

U popodnevnim satima ceste u okolici Zagreba bile su poluprazne. Automobila na cesti nije bilo previše iako je policija imala posla na punktovima. Zaustavljali su se uglavnom kamioni. A nakon izlaska iz grada zaustavili su i nas, ali su nas odmah pustili.

Sve ove mjere donose se jer je sad najvažnije da svi budu savjesni i odgovorni, znači i poslodavci koji radnicima izdaju propusnice. Naime, kako je poručio načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović: ''Ako mi treba za posao pet ljudi, a imam ih 15 - dat ću dozvolu za njih pet, ovim ostalima smo pomogli da se ne zaraze ili da oni eventualno ne zaraze nekog drugog".

Što se građani budu više pridržavali uputa Stožera, to će i mjere biti lakše za cijelo stanovništvo. Kako stvari stoje, provjerili smo i na području Krapinsko-zagorske policijske uprave.

"U 24 sata dobili smo više od 500 dojava o kršenju samoizolacije, a za malo više od 100 je utvrđeno da su doista kršili mjere samoizolacije", kazao je voditelj Policijske uprave krapinsko-zagorske Zvonko Pavlović za RTL Danas.

Istaknuo je da zasad nema gužve, policija je na ulazu u grad, policajaca ima dovoljno. "Kontroliraju svaki automobil i ljudi im pokazuju propusnice te se provjerava je li došlo do kršenja mjera, a sve to provodeći odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta", objasnio je Pavlović.

"Većina ima propusnicu, a 50 njih je nije imalo i oni su upozoreni. Nema novčane kazne, ali apeliram na sve da poštuju odluku i nabave propusnice ako ih baš trebaju", poručio je Pavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za one za koje se utvrdi da krše mjeru samoizolacije, policija radi evidenciju i o tome obavještava Državni inspektorat i epidemiološku službu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Odredili ključni set mjera

Međimurska županija više nije najgora regija po broju novozaraženih u EU

Više s weba