Velike svote

Potrebno je više od 30 milijardi za borbu protiv koronavirusa. WHO: 'Ovo ulaganje je vrijedno truda'

Image
Foto: shutterstock

'Ako sada potrošimo milijarde, spriječit ćemo trošenje tisuća milijarda kasnije'

26.6.2020. u 20:57/ Hina

Više od 30 milijarda dolara trebat će za finalizaciju testova, cjepiva i lijekova za COVID-19, priopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uoči donatorske konferencije.

Međunarodna inicijativa pod nazivom ACT Accelerator koju je WHO s partnerima pokrenuo krajem travnja kako bi ubrzao razvoj, proizvodnju i ravnopravan pristup novoj dijagnostici, lijekovima i cjepivu za novi koronavirus trebat će "31,3 milijarde dolara u idućih 12 mjeseci", rekla je UN-ova agencija u priopćenju.

Do danas je obećano 3,4 milijarde dolara. "Dakle, treba nam još 27,9 milijarda od kojih 13,7 milijarda za pokrivanje neposrednih troškova", dodaje WHO.

Image
BORBA PROTIV COVIDA-19

WHO: 'Ako dođe do drugog vala korone, mogli bi umrijeti milijuni ljudi'

Image
BORBA PROTIV COVIDA-19

WHO: 'Ako dođe do drugog vala korone, mogli bi umrijeti milijuni ljudi'

"Ovo ulaganje je vrijedno truda. Ne budemo li se sada mobilizirali, platit ćemo višu cijenu u ljudskim životima, a gospodarske posljedice bit će gore", rekla je Ngozi Okonjo-Iweala, posebna izaslanica za međunarodnu inicijativu, na tiskovnoj konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premda se čini da su ovo veliki iznosi, i nisu ako pogledamo što je alternativa. Ako sada potrošimo milijarde, spriječit ćemo trošenje tisuća milijarda kasnije. Moramo djelovati odmah i zajedno", dodala je.

Ovaj novac će se iskoristiti za finalizaciju i distribuciju 500 milijuna testova i 245 milijuna lijekova za zemlje s niskim i sa srednjim prihodima do sredine 2021. i 2 milijarde doza cjepiva u svijetu, od kojih polovina za zemlje s niskim i srednjim prihodima do kraja 2021.

Upravo se čita

Image
Presuda za kriminal

Tužiteljstvo: 37-godišnji direktor je zaslužio bezuvjetnu, a ne uvjetnu kaznu za 600.000 kn

"Budući da svi mogu oboljeti od bolesti COVID-19, jasno je da svi moraju imati pristup svim sredstvima prevencije, otkrivanja i liječenja te bolesti, a ne samo oni koji ih mogu platiti", rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pandemija novog koronavirusa pokosila je najmanje 487.274 ljudi u svijetu od prosinca 2019. kada je Kina službeno izvijestila o izbijanju epidemije, navodi se u izvješću koje je France Presse objavio u petak pozivajući se na službene izvore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donatorska konferencija treba se održati u subotu u isto vrijeme kad i virtualni koncert na kojemu će nastupiti glazbene zvijezde, poput Shakire, Coldplayja, Ushera i Justina Biebera, kako bi dale svoj obol u prikupljanju novca za medicinsko istraživanje bolesti COVID-19.

Više s weba

Pročitajte još

Image
I dalje se umire

Epidemija COVID-a u Hrvatskoj: Malo testiranih, malo otkrivenih novozaraženih, ali umrlo je još 7 ljudi

Više s weba