raste broj zaraženih

U Hrvatskoj 306 oboljelih od koronavirusa! '27 građana ozlijeđeno u potresu, curica kritično'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Nacionalni stožer objavio je da Hrvatska ima 52 novooboljela bolesnika od koronavirusa

23.3.2020. u 8:40/ N.C.

Ministar Davor Božinović rekao je na početku konferencije za medije da se Stožer u ovom trenutku bori sa dvije krizne situacije - koronavirusom i potresom koji je u nedjelju pogodio Zagreb. 

"Ozlijeđeno je 27 građana, 17 teže, a 12 je hospitalizirano. Djevojčica od 14 godina još uvjek je u kritičnom stanju. Štete su velike - govorimo o više od 250 oštećenih objekata, a pregledi se još uvijek rade," rekao je ministar. 

Naglasio je da su ti prostori obilježeni kako se građani ne bi kretali u blizini oštećenih objekata. 

"Noć je protekla mirno, incidenata nije bilo. Nestanci struje, vode i plina su se riješili i sve funkcionira u najboljoj mogućoj mjeri u ovim uvjetima. Građani koj se nisu mogli vratiti kućama, njih 59, prenoćilo je u studentskom naselju Cvjetno", kazao je Božinović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od jučer u 6:24 sati do 3 sata danas ujutro bilo je 37 potresa ukupno na zagrebačkom području, naveo je. 

"Građani trebaju biti oprezni jer je Zagreb u ovom trenutku seizmološki aktivno područje, nadamo se da neće biti potrebe za novim angažmanom službi", istaknuo je Božinović. 

Upravo se čita

Image
na ulici u zagrebu

Na ulici pretukao mladića jer je šetao u hrvatskom dresu Marka Livaje

Još 52 osobe pozitivne na koronavirus

U Hrvatskoj je potvrđeno 306 zaraženih koronavirusom, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Pet osoba je i dalje u težem stanju na respiratoru. Trideset i šest bolesnika preseljeno je iz bolnice na Jordanovcu, koja je oštećena u potresu u KBC Zagreb.

Beroš je izvijestio da je u Hrvatsku stigao i drugi dio donacije zaštitne opreme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali da su prioritet zdravstvene ustanove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva od tri laboratorija pretrpjela su štetu od potresa, no rad epidemiološke službe nije došao u pitanje, kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.  

Rad epidemiološke službe, istaknu je, podignut je na najvišu razinu, svi epidemiolozi su u trajnoj pripravnosti. 

Dnevne migracije dozvoljene uz posebne propusnice

"Dnevne migracije zaposlenih u svim važnim službama bit će dozvoljene, bez obzira na zabranu odlaska iz mjesta prebivališta. Bitno je da su izuzeti iz toga oni koji su bitni za promet i kretanje robe i opskrbe - dnevne migracije u bitnim službama, dostavu lijekova, komunalne djelatnosti, opskrbe plinom i strujom, novinari, hitna medicinska skrb", rekao je ministar.

Za njih će se izdati propusnice, a njih će ovjeravati odgovorne osobe među kojima su i stožeri civilne zaštite", pojasnio je Božinović najnoviju mjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apelirao je na poslodavce da budu racionalni i odgovorni jer je "svaka osoba viška mogućnost da zaraza bude veća".

"Širenje zaraze može se spriječiti samo ako se boravi u kući, iz domova teba izlaziti samo ako je to prijeko potrebno. HZJZ je izdao posebnu preporuku kako bi se ljudi i obitelji koji su u stanovima trebali ponašati i održavati higijenu unutar vlastitih domova", apelirao je ministar. 

Naveo je da broj građana koji su napustili Zagreb zbog potresa nije toliko velik te da je to jedna "refleksna reakcija".

"To bi bilo opravdano i razumljivo da nismo suočeni s epidemijom virusa. Oni će se moći vratiti tijekom dana, dat ćemo im vremena za to. Povratak u mjesto prebivanja nije u pitanju već odlazak", pojasnio je Božinović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da u malim mjestima, u slučaju pojave koronavirusa, neće moći biti adekvatno medicinski zbrinuti te da je poželjno zbog njih da se vrate u Zagreb.

Božinovićeva poruka svima je: "Ostanite doma." 

Više s weba

Pročitajte još

Image
TEREZIJA GRAS

Desna ruka ministra Božinovića za RTL Danas priznala: 'Njegov korak nije lako pratiti'

Više s weba