Konferencija stožera

U Hrvatskoj 47 novih slučajeva koronavirusa: 'Sljedeće razdoblje odlučit će našu sudbinu'

4.4.2020. u 13:42/ Vijesti.hr

U Osijeku su od jučer preminule četiri osobe

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovnoj konferenciji iznio je najnovije podatke o broju i stanju oboljelih od koronavirusa.

"U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata potvrđeno 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 1126 pozitivnih bolesnika je dosad ukupno zabilježeno. Nažalost, u Osijeku su preminule četiri osobe. Na respiratoru je i dalje 39 osoba", rekao je na početku ministar zdravstva Vili Beroš.

Naglasio je da su "sljedeća dva i pol do tri tjedna kritično razdoblje koje će odlučiti našu sudbinu".

"Oni koji nemaju simptome ili imaju blage simptome, a imaju uvjete za samoizolaciju, njima se sasvjetuje da se liječe kod kuće" rekao je Krunoslav Capak. Dodao je da virulentnost nije pala, da je ista kakva je bila na početku u Kini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Klinike za infektivno bolesti Alemka Markotić kazala je da većina pacijenata na respiratoru "ima neki drugi problem".

"U našoj Klinici, koliko imam podatke, najmlađa osoba na respiratoru je '74. godište ili nešto starija. Imamo četiri osobe srednje do mlađe životne dobi i sve imaju neki komorbiditet, a dijelom je tu i pretilost. Kod većine onih koji su na respiratorima je da imaju neki rizični faktor koji smo više puta spominjali. Zbog toga upozoravamo sve, osobito rizične grupe da se čuvaju da ne bi završili u tako teškom stanju", upozorila je Markotić.

Upravo se čita

Image
PROF. ZORIČIĆ UPOZORAVA

Droga koja kosi mlade Amerikance. Doslovno se uguše i od vrlo niskih doza: 'Kad dođe kod nas glave će se gubiti'

Capak je pojasnio da će svi oni koji se ovih dana vraćaju u Hrvatsku biti pregledani od strane epidemiologa i graničnog sanitarnog inspektora.

Kod povratnika će se utvrditi imaju li simptome, jesu li bili u kontaktu s oboljelim osobama i odredit će im se mjera samoizolacije. Ako se kod nekoga utvrdi da ima simptome infekcije, ta osoba odmah ide u bolnicu u izolaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sreću, u Hrvatskoj još uvijek nema proboja zaraze u domove za starije.

Capak je istaknuo da je to zbo na vrijeme uvedenih mjera: "Rano smo ih uveli, a kasnije ih pojačali kada se promijenila epidemiološka slika".

Vrijeme se posljednjih dana proljepšava, što bi moglo donijeti probleme. "To vabi ljude van. Mi kao Stožer stalno komuniciramo da je sljedećih nekoliko tjedana kritično! Pozivam ograđano da ostanu doma. Tjelesna aktivnost je važno, ali može se privremeno odgoditi. Nipošto nemojte izlaziti u grupama", rekao je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je do danas u 11 sati izdana 382.191 e-Propusnica: "Sustav je počeo funkcionirati na način da obrađuje veliki broj podataka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosad smo zaprimili 3800 dojave o kršenju samoizolacije, a u 1080 je potvrđeno da se krše mjere samoizolacije. Ukazujemo da postoje pojedinci koji krše mjere te dovode u opasnost ne samo sebe već i druge i to nam je jedan od najvećih izazova", kazao je Božinović.

Upozorio je i da su krenuli tzv. phishing mailovi u kojima se od ljudi traže osobni i bankovni podaci pa upozorava da se takvi mailove ne otvaraju.

''Napadači se u poruci predstavljaju kao služba zadužena za sigurnost u banci i upozoravaju građane da je treća strana imala pristup njihovim kreditnim karticama te da su zbog toga morali privremeno blokirati rad s karticama. Kako bi građani mogli ponovno raspolagati s kreditnim karticama, od građana traže da slijede poveznicu putem koje bi se trebali prijaviti na internet bankarstvo i potvrditi svoj identitet. Ako dobijete takvu poruku putem maila, ne otvarajte poveznicu, već izbrišite poruku'', poručio je.

Članovi Stožera još jednom su na kraju ponovili: unatoč lijepom vremenu, ostanite doma!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
'vrlo skoro'

Izolacija se skraćuje na 5 do 7 dana: Capak i Božinović objavili nova pravila i za COVID potvrde

Više s weba