Najveći porast do sada

U Hrvatskoj potvrđeno 96 novih slučajeva zaraze koronavirusom: 'Ovo je pošast, nema popuštanja'

1.4.2020. u 16:41/ Vijesti.hr

Ukupan broj zaraženih popeo se na 963. Preminulih je i dalje šest, što znači da nema novih preminulih u 72 sata

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije iznio je najnovije podatke o broju zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

"U protekla 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno 96 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ukupan broj zaraženih se tako popeo na 963. Preminulih je i dalje šest, što znači da nema novih preminulih u posljednja 72 sata. Na respiratoru su ukupno 34 pacijenta", rekao je na početku ministar zdravstva Vili Beroš

Oporavljenih je 73, a prosječna dob oboljelih je 48,27 godina. Ukupno je testirano 7680 osoba, što znači da je pozitivno 12,52 posto testiranih.

"Ne smijemo se opuštati i moramo se i dalje odgovorno ponašati", naglasio je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je u samoizolaciji 21.071 osoba, od kojih je preko tisuću zdravstvenih radnika. Na virus su pozitivna 53 liječnika. Capak je još jednom ponovio svoju izjavu da je dobro ići na zrak, ali obavezno držati socijalnu distancu i ne biti u društvu.

Ministar Davor Božinović podsjetio je da su danas uvedene e-Propusnice. Sve osobe dužne su svoje dosadašnje propusnice zamijeniti e-Propusnicama do 5. travnja.

Upravo se čita

Image
U gorju snijeg

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će puhati bura. U gorju snijeg

"Cijeli hrvatski narod je na terenu"

Ministar Beroš kazao je da su usporedbe s drugim zemljama realtivni orijentir.

"Dobro stojimo. Ali mi ne znamo u kojoj smo fazi utakmice, pri kraju prvog, drugog poluvremena, ali sigurno je da se i pripremamo i da ćemo, ako treba, igrati produžetke", sportskim se rječnikom izrazio Beroš te dodao: "Cijeli hrvatski narod je na terenu i igra utakmicu protiv koronavirusa za zdravlje cijele nacije. Bitno se pridržavati uputa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alemka Markotić rekla je da u Klinici za infektivne bolesti imaju 18 pacijenata na respiratoru, jedan je teže. "Stanje drugih je blaže do srednje teško. Ima onih na granici da će se pogoršati, ali ima i onih kojima se na respiratoru stanje poboljšalo", rekla je Markotić.

Članovi Stožera još jednom su ponovili - držite se uputa, pazite na osobnu higijenu i držite socijalnu distancu.

Današnji broj novozaraženih najveći je dosad. 

"Imamo sreću što imamo stručnjake koji su u roku tjedan dana implementirali novi sustav testiranja. Velik broj znači da se i dalje moramo ponašati sukladno mjerama jer ako zanemarimo upute i zaboravimo mjere, nećemo pobijediti u ovoj borbi", naglasio je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema govora o popuštanju mjera"

U bolnicama će se promijeniti pravila za onkološke pacijente.

"Danas smo uputili uputu, čuo sam se s ravnateljima i uvjeravaju me da će se provesti pojačane mjere sigurnosti za bolesnike i odradit će se ono što se mora. Onkološki bolesnici iz KB Dubrava preusmjereni su u druge centre, neki u Vinogradsku, a neki u Klinici za tumore u Zagrebu. Razmišljamo o mogućnosti da djelatnici KB Dubrava operiraju onkološke bolesnike u bolnici u Zaboku i u tijeku je priprema da vidimo što treba organizirati da se takve operacije počnu vršiti i u Zaboku. U izvanrednoj smo situaciji. Izvjesno je da hladni program se neće odvijati u opsegu kao prije, no sva hitna stanja uključujući onkološke bolesnike, kronične bolesnike i sve druge, zbrinjavat ćemo na adekvatan način", rekao je Beroš.

Krunoslav Capak je rekao da u ovom trenutku ne možemo razmišljati o popuštanju mjera. "Kada budemo imali nekoliko dana zaredom pad, arbitražno da kažem pet dana, onda možemo o tome razgovarati", rekao je Capak. Komentirajući hrvatske turiste koji su se zaraženi vratili iz Turske rekao je: "Ljudi, nije vrijeme putovanja. Najpametnije je ne putovati nigdje".

"Imamo pošast koja hara svijetom. Moj savjet je, koliko god možete, ostanite kod kuće", poručio je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
borba protiv koronavirusa

Većina županija nema novih slučajeva koronavirusa, u Splitu preminuo muškarac

Više s weba