KBC SESTRE MILOSRDNICE

Ravnatelj Zovak: 'Koronavirus ili ne, ako imamo hitan slučaj, tretirat ćemo ga! Inače, pacijent bi umro.'

25.3.2020. u 19:05/ Vijesti.hr

"Slažem se da bi bilo idealno znati u svakom trenutku za svakog pacijenta je li pozitivan na virus ili nije, ali budimo realni..."

U zagrebačkom KBC-u Sestara milosrdnica prije četiri moralo se obaviti epidemiološko postupanje zbog pacijenta koji je 19. ožujka došao na hitnu operaciju, a kasnije se ispostavilo da je zaražen koronavirusom, jer je bio bliski kontakt druge zaražene osobe. Ravnatelj zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak umiruje situaciju, unatoč izoliranih medicinskim djelatnicima.

"Imamo 224 liječnika i sestara u izolaciji, s tim da je ova brojka akumulirana otpočetka. Već sutra za neke istječe mjera samoizolacije pa će se vratiti na posao. Ukupan broj je oko 1400 djelatnika, na tri lokacije. Sveukupno, KBC kao drugi po veličini u Hrvatskoj, može izdržati sve ovo, unatoč samoizolaciji", naglasio je Zovak pa nastavio:

"Slažem se da bi bilo idealno znati u svakom trenutku za svakog pacijenta je li pozitivan na virus ili nije, ali budimo realni. Test koji se radi u Hrvatskoj traje osam i više sati, nijeuvijek precizan, treba se ponavljati i situacija je poznata nakon sedam dana. Zamislite hitan slučaj i da ga se ne operira odmah. Umro bi. To nije moguće, nije moguće svakoga testirati. Ono što imamo je trijaža naših djelatnika, koji se trude razlučiti tko je rizičan, a tko nije. Tako nešto nije savršeno, ali ne možemo više od tog."

Najbitnije u cijeloj priči jest da KBC funkcionira i da nema nikakve krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Funkcioniramo cijelo vrijeme, neki dan smo prilikom krize na Rebru preuzeli njihove pacijente, pa i one s moždanimudarom ili malignim bolestima. Isto tako, pokrivamo sve druge djelatnosti i nijedna djelatnost u KBC Sestre milosrdnice nije zaustavljena. Smanjili smo maksimalno hladni pogon. Zasad to možemo, s izuzetkom posljednja dva dana dok ne raščistimo situaciju s jedinicama hitnog liječenja", naglasio je ravnatelj Zovak.

Više s weba

Pročitajte još

Image
SMIRUJE SE

Stožer objavio nove podatke: novozaraženih je 6220, umrlo je njih 46, a u bolnicama se zbog korone liječi 2008 ljudi

Više s weba