borba s epidemijom

RTL otkriva: U Zavodu 'Andrija Štampar' započela validacija brzih testova na koronavirus!

1.11.2020. u 18:40/ Leona Šiljeg

Hoće li biti dostupni za sve? Više zna Leona Šiljeg

Borba s epidemijom se nastavlja: u Hrvatskoj je danas 2179 novih slučajeva, u bolnicama ukupno 1097 osoba, a preminulo ih je 16. U 24 sata testirano je više od 8000 osoba. I dalje je najveći pritisak u glavnom gradu, gdje tisuće čekaju obradu. U samoizolaciji je trenutačno više od 29 tisuća osoba. 

Kako RTL doznaje u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo započela je validacija brzih testova.

Image
Ministar zdravstva

Beroš za RTL najavio novi val seroloških ispitivanja: 'Lockdown? Ništa od toga! Od utorka brzi testovi u HZJZ'

Image
Ministar zdravstva

Beroš za RTL najavio novi val seroloških ispitivanja: 'Lockdown? Ništa od toga! Od utorka brzi testovi u HZJZ'

"Dečko je pozitivan, on kuri. Ona je kontakt, ali još nije pozitivna. 15 minuta moramo čekati, ali mogu već reći dečku koji ima temperaturu 38,5 da je pozitivan."

Brzi testovi stigli su u Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Krenula je validacija. Testirat će 100 osoba brzim, ali i PCR testom i usporediti rezultate. Jedna od 100 je i djevojka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo slučajno potrefili taj datum kad se radi istraživanje za brzi  test. Nadam se da smo na neki način pridonijeli, začas je gotov rezultat. Nadam se da će to pridonijeti manjim gužvama i cijeloj stigmatizaciji cijele ove priče."

Image

RTL prvi donosi: U Zavodu 'Andrija Štampar' započeli testiranje brzim testovima na koronu

Fotogalerija
Image

RTL prvi donosi: U Zavodu 'Andrija Štampar' započeli testiranje brzim testovima na koronu

Fotogalerija

Gužve su i danas. Gotovo 3000 ljudi čeka obradu, a na rezultate se čeka 48 sati. Zbog pogoršane epidemiološke situacije krenulo se u kliničku validaciju. Istraživanje završava sutra, a početkom tjedna bit će poznati rezultati. 

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

"Ovaj sada test koji validiramo brzi antigen detekcijski test je puno bolji nego oni koji su prije bili dostupni na tržištu, jer mu je osjetljivost prihvatljiva. Ima vrlo visoku osjetljivost 96%, pa čak i 97%", kaže voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ Dr. Andrija Štampar Jasmina Vraneš.

Ovi testovi su iz Južne Koreje. Za istraživanje se biraju oni koji imaju simptome unutar 5 do 7 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad netko ima kliničku sliku, kad ima simptome respiratorne infekcije, kad dođe u COVID ambulantu ili na Velesajam ili ovdje kod nas mi bi htjeli uvesti ovaj test i one koji su pozitivni završiti ovim testom. Oni koji imaju simptome, a negativni su – njih bi samo testirali PCR testom. Ali te preporuke moramo donijeti i jasno iskomunicirati", poručuje Vraneš.

Test je vrlo jednostavan. Bris se razmuti u ovom reagensu i nakon toga nakapa na detekcijsku pločicu koja ima dva detekcijska područja; kontrola i prisustvo SARS-COV2 virusa.

Kad su vidljive dvije crtice - osoba je pozitivna. 

"Sljedeći tjedan dolazi oko 5000 novih testova preko jednog dobavljača i 5000 preko drugog dobavljača. Sve će pasti u vodu ako HZZO ne da cijenu. Onda ćemo opet čekati formiranje cijene i onda badava je sve. Nećemo moći rasteretiti mikrobiološke laboratorije ako ne bude formirana cijena na vrijeme", govori Vraneš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova cijena znatno je manja od PCR testova. U svijetu se kreće između 5 do 10 dolara. No prije svega treba se donijeti odluka - kada i gdje će se upotrebljavati.    

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nastava na daljinu i kriza

Djeci i roditeljima sada nije nimalo lako, a ministrica uvjerava: 'Jednako se radilo i na nastavi u školi'

Više s weba