OGLAS

PROVELA AGENCIJA VALICON

RTL prvi objavljuje rezultate istraživanja: Što Hrvati misle o epidemiji koronavirusa?

28.3.2020. u 18:42/ Ana Brdarić Boljat

RTL vam prvi donosi rezultate istraživanja javnog mnijenja o epidemiji koronavirusa


RTL vam prvi donosi rezultate istraživanja javnog mnijenja o epidemiji koronavirusa koje je provela agencija Valicon

Kako građani gledaju na sve što se nam se događa, u RTL-u Danas prezentirala je Ana Brdarić Boljat.


Image
Foto: RTL
Image
RTL

Rezultati pokazuju da je velika većina građana zabrinuta zbog situacije s koronavirusom. 27 posto građana je jako zabrinuto, 62 posto u određenoj mjeri. A samo njih 11 posto uglavnom ili uopće nije zabrinuto. U odnosu na istraživanje prije dva tjedna udio jako zabrinutih se gotovo udvostručio. Žene su nešto zabrinutije od muškaraca, zabrinutost raste s dobi, a udio najviše zabrinutih najveći je u Zagrebu. Razumljivo jer je metropola pretrpjela i razorni potres. Najmanji udio zabrinutih je, zanimljivo, u Istri koja je prva uvela drastične mjere te u Primorju.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Iduće pitanje bilo je "Kako Vi osobno doživljavate prethodne dane vezano uz širenje koronavirusa u Hrvatskoj?" Najviše građana, 84 posto - odgovorilo je da je zabrinuto za svoju obitelj. Gotovo polovicu ispitanih zabrinjava što će biti s ekonomijom i strahuje da epidemija neće ubrzo završiti. 44 posto građana zabrinuto je za zdravlje, 35 posto osjeća opću zabrinutost, a 12 posto strahuje za svoje radno mjesto. 

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Kad je u pitanju gospodarstvo, 61 posto građana smatra da su mjere za sprečavanje ekonomskih posljedica epidemije na stanovništvo i privredu – odgovarajuće. Trećina ispitanih smatra da su dijelom neprimjerene, a 6 posto da su neprimjerene. Najveće neslaganje s mjerama Vlade je među mladima te na području Zagreba.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Kad su u pitanju mjere za kontrolu širenja virusa – 67 posto smatra da su ove koje su sada na snazi primjerene situaciji. Četvrtina kaže da su preblage, a 8 posto smatra da su prestroge. Dakle, iako im je teško - građani podržavaju odluke Nacionalnog stožera.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Vezano uz epidemiju koronavirusa, ispitanici žele vjerovati u bolje dane. Da situacija, kad je u pitanju širenje virusa u Hrvatskoj ide na bolje – smatra većina građana, njih 67 posto. Da ide na lošije smatra njih 33 posto.


Image
Foto: RTL
Image
RTL

Na pitanje na koje nitko još nema precizan odgovor – koliko će mjere trajati – 14 posto građana misli da će završiti za mjesec dana. 39 posto, pak, misli da će potrajati 2 mjeseca, čak 27 posto misli da će mjere trajati 3 mjeseca, a petina građana strahuje da će trajati 4 ili više mjeseci. Dakle, više od polovice smatra da ćemo ovako živjeti do ljeta.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Na molbu da opišu trenutnu situaciju 37 posto smatra da je neugodna i umarajuća, a isto toliko građana kaže da je podnošljiva. 13 posto smatra da je normalna s obzirom na okolnosti, a 12 posto kaže da je kritična i na trenutke kaotična. Tek 1 posto građana je potpuno pesimistično, a baš nitko, logično, ne misli da je situacija potpuno normalna. 

NAPOMENA: Ispitivanje je provela agencija Valicon među građanima u dobi od 18 do 75 godina. Istraživanje je provedeno putem interneta 26. i 27. ožujka na uzorku od 551 ispitanika koji su članovi Valicon online panela "JaZnam".

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
American idol
default_cta
Ljubav je na selu
Barbie biserna princeza
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
PODACI STOŽERA

Danas isti broj zaraženih kao i prošle subote: 579 pacijenata na bolničkom liječenju, 8 preminulih


Više s weba