PREDSJEDNIK USTAVNOG SUDA

Šeparović odgovorio Jandrokoviću oko ustavnosti ograničavanja građanskih sloboda

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jandroković će tražiti mišljenje Ustavnog suda o ograničenju sloboda građana

25.3.2020. u 13:20/ Vijesti.hr/Hina

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u srijedu da će tražiti mišljenje Ustavnog suda o "ograničavanju sloboda građana" koje su uvedene radi zaštite od zaraze koronavirusom. Na odgovor Ustavnoga suda ovaj put nije trebalo dugo čekati. 

''Ustavni sud ne daje pravna mišljenja nikome pa ni Hrvatskom saboru koji mora ocijeniti jesu li ispunjene pretpostavke za postupanje po čl. 17 Ustava. Načelno govoreći prema čl. 125 al. 5 Ustava ako Ustavni sud uoči da postoji pojava neustavnosti i nezakonitosti, o tome izvješćuje Hrvatski sabor'', poručio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Image

Pogledajte kako Sabor zasjeda u podrumu Inine zgrade: U prostoriji može biti samo 28 zastupnika

Fotogalerija
Image

Pogledajte kako Sabor zasjeda u podrumu Inine zgrade: U prostoriji može biti samo 28 zastupnika

Fotogalerija

VEZANE VIJESTI

Minutom šutnje za Anamariju, 15-godišnjakinju stradalu u nedjeljnom potresu u Zagrebu, Hrvatski sabor u srijedu je nastavio rad u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici jer je saborska zgrada u potresu pretrpjela oštećenja.

Neka je Anamariji laka hrvatska zemlja, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Sabor zasjeda u podrumu Inine zgrade koja za Hrvatsku ima povijesno značenje, Sabor je u njoj 1991. donio odluku o raskidu svih veza s Jugoslavijom.

Zastupnici i zastupnice poštuju stroge mjere zaštite od zaraze koronavirusa, raspršeni su po dvorani u kojoj su samo stolice, nema stolova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković podsjeća da u dvorani mogu biti maksimalno po dva predstavnika svakog od 14 zastupničkih klubova.

Kad dođe do glasovanja, glasovat će se tako da će 50 zastupnika biti u prvoj, isto toliko u drugoj, pa u trećoj skupini, najavio je.

Zastupnike je zamolio za odgovornost i ozbiljnost.

Htio bih da pokažemo da Hrvatski sabor može kvalitetno i odgovorno  odigrati svoju ulogu, naša je glavna zadaća donošenje zakona, rekao je predsjednik Sabora zastupnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PITALI SMO VAS

Pernar među najnegativnijim političarima zbog Zambije? Vi kažete da je samo skupljao političke poene, a koštat će ga

Jandroković će tražiti mišljenje Ustavnog suda o ograničenju sloboda građana

Jandroković je najavio i da će tražiti mišljenje Ustavnog suda o "ograničavanju sloboda građana" koje su, kazao je, uvedene radi zaštite od zaraze koronavirusom.

"Zatražit ću mišljenje Ustavnog suda oko toga treba li primijeniti članak 17. Ustava, da dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru donesemo odluku o ograničenju određenih sloboda, ili to možemo izravnom primjenom članaka 16., 32. i 50. koji se tiču slobode kretanja i slobode poduzetništva bez članka 17.”, izjavio je Jandroković nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Dodao je da će, nakon što Sud da mišljenje o tome je li nužna primjena članka 17., odnosno odluka dvotrećinskom većinom u Saboru da se određena prava i slobode mogu ograničiti zbog zaštite zdravlja građana, organizirati glasovanje.

Najvažnije je zaštititi građane, ali moramo voditi računa o slobodi, demokraciji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je najvažnije zaštiti zdravlje i živote građana, ali da se mora voditi računa i o slobodi, demokraciji, pravnoj državi.

Za kritike na Vladin paket ekonomskih mjera za spas gospodarstva Jandroković je kazao kako su određene primjedbe opravdane, ali da ima i mnogo interesnih skupina koje svoje parcijalne interese stavljaju ispred društva i države.

"U ovom trenutku na prvom mjestu su zaštita života i zdravlja i onih koji rade u tim sustavima, doktori, medicinske sestre, policajci , vatrogasci, civilna zaštita,...”, rekao je.

Istaknuo je kako je važno i gospodarstvo, ali da moramo imati prioritete, te je sve zamolio da razmišljaju kao kolektiv i zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedništvo se dogovorilo da će Sabor, koji zasjeda u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici jer je saborska zgrada oštećena u potresu, raditi kako bi bio što učinkovitiji i opravdao povjerenje građana.

Sabor je jamac demokracije, pravne države

"Sabor je u ovom trenutku iznimno važan jer je jamac demokracije, pravne države, tijelo smo koje donosi zakone i moramo ustrajati na tome sve dok god je to potrebno”, poručio je Jandroković.

Dodao je kako će se rasprave skratiti, saborski klubovi će imati 10 minuta za raspravu o točki dnevnog reda, a pojedinačno će zastupnici moći govoriti pet minuta.

Glasovanje će se provoditi na način da će maksimalno 50 zastupnika moći biti u prostoriji, pa će se rotirati. Saborski odbori se neće održavati, već će se članovi odbora o pojedinom zakonskom predmetu izjašnjavati telefonski ili e-mailom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Jandroković je napomenuo da će se sjednice Sabora održavati u Ininoj zgradi dok se ponovno ne osposobi zgrada parlamenta. "Ovdje imamo solidne uvjete, 30-ak zastupnika koji će biti u Saboru su na dovoljnoj udaljenosti, tako da možemo raditi u skladu sa svim normama Stožera ”, kazao je.

Saborska oporba: O ograničavanju sloboda treba odlučivati dvotrećinskom većinom

Oporbeni saborski zastupnici izrazili su u srijedu mišljenje da bi svaku mjeru koja ograničava slobode građana Hrvatski sabor trebao donijeti dvotrećinskom većinom, pozivajući na oprez prilikom donošenja mjera koje se tiču ljudskih prava.

„Radi se o izvanrednom stanju i okolnostima i u takvoj situaciji mora se primjenjivati članak 17. Ustava da se ovakva mjera mora donijeto dvotrećinskom većinom”, izjavio je Peđa Grbin (SDP) komentirajući dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama, koji je na dnevnom redu Sabora, a kojim se predlaže omogućavanje praćenja osoba putem mobitela.

„To nam je neprihvatljivo; neprihvatljivo je što ne postoje odredbe što se s tim podatcima čini nakon što mjera prođe, niti je predviđeno izvještavanje osobe ”, kazao je Grbin u Saboru.

SDP će podržati tu mjeru ukoliko se prihvate ograničenja, ograničenje na osobe u samoizolaciji, vremensko ograničenja, obaviještavanje osoba, uništavanje podataka nakon isteka mjere i parlamentarni nadzor, poručio je.

Grbin ne vidi potrebu da se pritom traži mišljenje Ustavnog suda jer je, kaže, evidentno da su nastupile okolnosti za primjenu mjera iz članka 17. Ustava. „Međutim ako je to vladajućima nužno da bi se odlučili na primjenu članak 17., onda bolje išta nego ništa”, izjavio je.

Da je za mjere ograničavanja sloboda potrebna dvotrećinska većina Sabora smatra i čelnik HSS-a Krešo Beljak. Tvrdi da je prikupljanje informacija o osobama koje krše odluku o samoizolaciji, uvod u diktaturu.

„Ovo nema nikakvog smisla, ovo je uvod u diktaturu koja se pokušava na mala vrata uvesti u ovoj groznoj situaciji kada će ljudi pristati na sve. HSS na to neće pristati”, rekao je Beljak i pozvao vladajuće da razmisle o nekim drugim mjerama. „Ovo je uvod u Orwellovu 1984.”, ustvrdio je.

Beljak smatra i da samo zasjedanje Sabora nema smisla te da bi trebalo proglasiti izvanredno stanje pa da predsjednik RH i premijer zajednički dalje vode državu.

Nikola Grmoja (Most) naglašava da se Mosta zalaže za ljudske slobode i da su zato oprezni s ovakvim prijedlozima. „Policija to može kontrolirati, i to bi bilo puno bolje nego svim građanima ograničiti ljudska prava, treba biti jako oprezan”, rekao je Grmoja.

„Kriza je velika ali netko treba govoriti i u ime slobode”, dodao je.

Za izvanredno stanje Grmoja kaže da to još treba razmotriti, ali načelno smatra - kakva god bila kriza, Sabor mora zasjedati.

HNS predlaže da se s podatcima o kretanju postupa kao s klasificiranim podacima te jasno definiraju protokoli, te ljude obavijesti o nadzoru.

”Ovo ne smije biti nekontrolirano praćenje građana, to mora biti po jasnim pravilima i kontrolirano” , upozorio je Stjepan Čuraj (HNS). Smatra kako još nije došao trenutak za proglašenje izvanrednog stanja.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ona nije pozitivna

Ravnateljica NZJZ Splitsko-dalmatinske županije u samoizolaciji, član njezine obitelji ima koronavirus

Više s weba