OČUVANJE RADNIČKIH PRAVA

Sindikati pisali Vladi: 'Odustanite od ideje suspendiranja radnih i socijalnih prava'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Prema neslužbenim informacijama Vlada izrađuje propis kojim planira suspendirati radna i socijalna prava

25.3.2020. u 15:51/ Vijesti.hr

Predsjednik Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel pozvao je u otvorenom pismu premijera Andreja Plenkovića da odustane od suspenzije radnih i socijalnih prava: ''Od Vas očekujemo da odustanete od suspenzije radnih i socijalnih prava jer biste time omogućili kaos. Očekujemo da očuvate prihod radnika, a time i poslovanje poslodavaca jer ćete tako sigurnije postići ciljeve''.

VEZANE VIJESTI

SSSH upozorava kako prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže, Vlada ponovno u suradnji s HUP-om, pod pritiskom i ostalih lobističkih poslodavačkih asocijacija, izrađuje propis kojim planira suspendirati radna i socijalna prava hrvatskih radnika.

Podsjećaju i da su nedavno poslodavcima u privatnom sektoru uputili apel da u ovim otežanim uvjetima života i rada ne otpuštaju brzopleto radnike te da poštuju pozitivne propise i kolektivne ugovore (KU). Također, uputili su ih da izmjene Kolektivnih ugovora dogovore sa sindikatima te ih podsjetili na uspješnu suradnju tijekom nedavne globalne krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No HUP, hrvatska 'perjanica' poslodavačkih asocijacija u monopolističkom položaju kao jedina dobrovoljna poslodavačka udruga (što im je država davno omogućila...), ponovno lovi u mutnom, ponovno traži da Vlada RH za njih odradi prljavi posao i omogući im jednostrano odlučivanje o radnicima u ovim neizvjesnim I teškim vremenima", upozorava SSSH.

Navode i da se, dok dobro uređene države članice EU postižu tripartitne dogovore kako se zajednički nositi s ovom dosad neviđenom krizom i kako ublažiti ekonomske i socijalne posjedice (Italija, Austrija, Slovenija…), u Hrvatskoj "ni tinta na novom tripartitnom Sporazumu o osnivanju GSV-a nije osušila, a Vlada i HUP su opet u bipartitnoj suradnji iza leđa sindikata, kao i prije Sporazuma”.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

SSSH u pismu upozorava i da je u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava izrađen Nacrt prijedloga zakona o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID-19 bez ikakvih najava ili savjetovanja sa sindikatima, posebice onih u privatnom sektoru.

Ističe kako su predlagali da država osigura prihode radnika (Danska čak sa 75 posto sufinancira radnike da ostanu doma i u idućem razdoblju ne rade) jer time pomaže i radniku i poslodavcu. No, HUP je i tu dogovorio sve za poslodavce, smatraju u SSSH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Vlada neposredno pomaže poslodavcima, upitno je hoće li se to preliti i na radnike, a ako očuva prihod radnika, to će se neupitno preliti i na poslodavce jer im pokriva trošak plaća”, navode u pismu.

Poručuju kako njihovo iskustvo pokazuje da poslodavci koriste potpore, a radnike ponovno isporučuju državi na brigu, na isplatu naknada za nezaposlenost, što je dvostruki trošak za državu: "Dakle, potporom radnicima država plaća jednom, a potporom poslodavcima često najmanje dvaput".

Dodaju i da ne govori istinu onaj tko tvrdi da je zakon kojim se radnike ostavlja na milost i nemilost jednostranim odlukama poslodavaca, jedino i/ili najbolje rješenje.

Podsjećajući premijera da je nedavno prozvao one koji koriste ovu situaciju za vlastiti profit, SSSH smatra kako su zahtjevi HUP-a upravo to: pribavljanje koristi poslodavcima na teret svih drugih u društvu: "Tripartitni socijalni dijalog upravo je mehanizam dogovaranja o rješenjima od interesa za sve tri strane, a u korist društva. Koristite ga, a ne suspendirajte”. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
imaju dobre brojke

Iz ove županije sutra ili prekosutra ide zahtjev Stožeru da im dozvoli otvaranje terasa kafića: 'Moramo biti oprezni'

Više s weba