Angela Merkel je odlučila?

Strah od novog soja: Njemačka produžava lockdown i uvodi još strože mjere, evo što planiraju

Image
Foto: AP
19.1.2021. u 10:30/ Vijesti

Njemačka kancelarka Angela Merkel želi produljiti epidemiološke mjere koje su na snazi u Njemačkoj do 15. veljače, ali i uvesti još neke, poput obaveznog nošenja medicinskih maski u javnom prijevozu i u trgovinama. Stoji to u nacrtu rezolucije federalne vlade čiji su sadržaj na uvid dobili Reuters i još neki mediji. Kako piše Der Spiegel, riječ bi bila o kirruškim maskama ili čak FFP2 maskama.

Image
borba s covidom-19

Prazne ulice, zatvoreni kafići, zabrana kretanja: Kako živi Europa za Direkt javlja šestero Hrvata

Image
borba s covidom-19

Prazne ulice, zatvoreni kafići, zabrana kretanja: Kako živi Europa za Direkt javlja šestero Hrvata

Prema tom nacrtu, škole u Njemačkoj će ostati zatvorene, a država će pojačati pomoć tvrtkama koje trpe štetu zbog restrikcija. govori se o oko 20 milijardi eura pomoći. Prema pisanju AFP-a, ministarstvo rada će uz to narediti tvrtkama da omoguće zaspolenicima rad od kuće gdje god je to moguće.

Merkel se danas sastaje s premijerima njemačkih saveznih država kako bi raspravila mjere koje bi mogle zaustaviti pandemiju. Dio njemačkih znanstvenika, kao što smo već pisali, zalaže se za potpuni lockdown, obustavu svih aktivnosti na najmanje dva tjedna, kako bi se potpuno zaustavilo širenje virusa, no mnogi znanstvenici takvu ideju smatraju nerealističnom.

Ipak, u javnosti, a osobito među političarima vlada strah od širenja novog soja virusa iz Engleske, koji se širi nekoliko puta brže od "standardnog" soja SARS-CoV-2 virusa. Dobar dio javnosti, prema nekim istraživanjima, podržava postrožavanje mjera ili zadržavanje postojećih. Svega 13 posto Nijemaca zalaže se za ukidanje mjera, a 17 posto za njihovo ublažavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
TRAJE RASPRAVA

Slovenija u žestokoj borbi protiv koronavirusa: Još se razmišlja kako će stranci ulaziti u zemlju

Više s weba