ZAŠTITA OD KORONAVIRUSA

Stručnjaci s Oxforda objasnili kako je Hrvatska postala 'prvak svijeta': 'Poduzela je sve mjere...'

6.4.2020. u 22:39/ Laura Šiprak

"Ono što očekujemo je da će druge zemlje u narednih par tjedana pojačati svoj odgovor"

Da Hrvatska ima najrestriktivnije mjere na cijelom svijetu, to su još prije dva tjedna objavili istraživači s prestižnogsveučilišta Oxford.

A sada su se napokon javili i objasnili za Direkt kako su došli do tog.

"U ovom trenutku Hrvatska je poduzela sve mjere koje spadaju pod najstrože na našoj ljestvici. Kad smo ih uzeli sve u obzir, Hrvatska je prikupila 100 bodova na našoj ljestvici. Postoji još par zemalja koji su blizu tome: Indija je tu negdje, Južna Afrika je u sličnoj poziciji, ali definitivno, kada pogledamo sve mjere koje promatramo, Hrvatska je jedna od najstrožih zemalja kada pričamo o zaštiti od virusa COVID-19", rekao je Toby Phillips, voditelj odjela za digitalna istraživanja Sveučilišta Oxford.

Ipak, Hrvatska je na dnu po broju testiranja...

"Otočetka pandemije, testiranje je jako važno i na ovom istraživanju rade i epidemiolozi koji procjenjuju važnost mjera, i svi su nam oni rekli da je testiranje najvažniji korak u razumijevanju virusa i njegovog kontroliranja. Trenutno uobzir uzimamo sedam različitih mjera koje ulaze u našu ljestvicu. Dodavanjem podataka o broju testiranja bi promjenilo rezultate na ljestvici, ali ne previše. Za Hrvatsku, ja očekujem da bi ostala pri vrhu ljestvice čak i kada ubacimo tako temeljite podatke", pojasnio je Phillips i dodao:

"Ono što očekujemo je da će druge zemlje u narednih par tjedana pojačatisvoj odgovor, pa će se i krivulja početi izravnavati sukladno tome. To je naša hipoteza."

Više s weba

Pročitajte još

Image
Otkazani praznici

Uskrsne blagdane Europljani će zbog pandemije provesti u izolaciji: 'Ovo su ključni tjedni'

Više s weba