Zar je to tek uvod?

Stručnjak upozorava: 'Pojavit će se supermutirani sojevi covida. Virus će postati zarazniji, ovo je tek početak!'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Učinkovitost cjepiva nije jamstvo protiv novih smrtnih slučajeva zbog poteškoća s održavanjem procijepljenosti

27.5.2021. u 12:18/ RTL Vijesti

'Supermutirani' sojevi covida, koji su čak zarazniji od indijske varijante, vjerojatno će se pojaviti kako se više ljudi bude cijepilo, upozorio je stručnjak s Cambridgea.

Profesor kliničke mikrobiologije Ravi Gupta sa Sveučilišta Cambridge, pojasnio je da će virus nastojati biti agresivniji u širenju zbog nedostatka novih domaćina. Smatra kako od toga ipak ne bi trebalo strahovati jer će većina cijepljenih, ako se i zaraze, imati blage simptome bolesti.

„Međutim, nepredvidiva priroda covida upozorava nas da ne bi trebali biti previše opušteni i uvjereni da smo ga eliminirali, pogotovo kao ubojicu među najranjivijim skupinama“, kazao je Gupta na brifingu za novinare naglasivši da su mutacije viđene u indijskom soju samo početak.

Image
Rijetka nuspojava cjepiva

'Otkrili smo odakle krvni ugrušci nakon nekih cjepiva', njemački znanstvenici nude rješenje. Proizvođači se odmah javili

Image
Rijetka nuspojava cjepiva

'Otkrili smo odakle krvni ugrušci nakon nekih cjepiva', njemački znanstvenici nude rješenje. Proizvođači se odmah javili

„Mislim da će se virus rekombinirati i dobit ćemo supermutirane viruse. Imamo dobra cjepiva, ali proizvođači ih moraju prilagoditi i novim varijantama. Virus će pronaći način da postane zarazniji, to se već sada može vidjeti“, rekao je Gupta, a prenosi Metro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako učinkovitost cjepiva nije jamstvo protiv novih smrtnih slučajeva zbog poteškoća s održavanjem procijepljenosti.

„Vidimo kod gripe, svake godine imamo puno smrtnih slučajeva u ranjivim skupinama. Pokušamo ih prve cijepiti, ali to ne uspije uvijek. No, ovaj virus nije poput gripe i zbog toga moramo biti oprezni i dalje i ne misliti da smo riješiti problem,“ poručio je profesor s Cambridgea.  

Upravo se čita

Image
sramota!

FOTO Urinirali po božićnom boru nasred trga u staroj gradskoj jezgri

Više s weba

Pročitajte još

Image
epidemija koronavirusa

Stožer objavio brojke: 191 novi slučaj zaraze i jedna preminula osoba

Više s weba