izazvale su pravu pomamu

'Supermaske' s bakrom pokazale su se kao prevara, inspekcija zabranila uvoz: 'Pokazale su se neodgovorajućima...

23.11.2020. u 12:15/ N.C.

Za jednu masku s bakrom plaća se 40-ak kuna

Bakrene” zaštitne maske izazvale su pravu pomamu kad su se pojavile u prodaji reklamirane kao ubojite protiv koronavirusa. Međutim, te maske nisu sigurna zaštita od koronavirusa iako su građani za kutiju s pet maski plaćali 200-tinjaku kuna. Izgledom ne odudaraju od kirurških maski, ali u materijal je inkorporiran bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima. 

Svi medicinski proizvodi koji sadrže tvari kojima proizvođač u opisu namjene pripisuje antimikrobna svojstva (bakar, srebro) svrstavaju se u klasu rizika III. i moraju proći najstrožu ocjenu koju provode tijela ovlaštena od Europske komisije. 

Inspekcija Ministarstva zdravstva je, međutim, nakon kontrole zabranila do daljnjeg uvoz u Hrvatsku. Ispostavilo se i da te maske ne pružaju veću zaštitu protiv koronavirusa nego druge maske tipa IIR. Odnosno, jedno piše na ambalaži, a drugo odgovara stvarnosti. Potvrdila je to i pomoćnica ministra zdravstva. 

Image
PROVJERA SIGURNOSTI

Ministarstvo zdravstva ispituje maske s bakrom koje 'ubijaju virus': 'Moraju proći stroge kontrole'

Image
PROVJERA SIGURNOSTI

Ministarstvo zdravstva ispituje maske s bakrom koje 'ubijaju virus': 'Moraju proći stroge kontrole'

"Uvijek je bilo diskusije o maskma. Sada smo izloženi različitim proizvodima i deklaracijama s naznakom da štite od virusa i bakterija i da su bolje nego druge. Ove su se maske pokazala neodgovorajućima i inspekcija ministarstva je reagirala. Kada se ti nedostaci uklone one će se naći na tržištu vjerojatno kao i druge maske", pojasnila je Vera Katalinić Janković na konferenciji Nacionalnog stožera u ponedjeljak.

Konkretno je riječ o maskama s česticama bakrovog oksida kineskog proizvođača Dongguan LingJin Precision Manufacturing Co. LTD.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, odagnao je pak neke druge dvojbe poručivši da se i onima koji su preboljeli koronavirus preporuča da maske nose i dalje.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je osoba preboljela covid, ne zna se gdje se taj virus još nalazi. Svima se preporuča da nose maske", pojasnio je Capak.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NA UDARU

Korona prijeti svima, ali ako se bavite ovim plemenitim poslom, šanse za zarazu su tri i pol puta veće!

Više s weba