OGLAS

Post-covid sindrom

Sve posljedice koronavirusa: Svakom trećem teže oboljelom ispada kosa, 1 posto doživi infarkt, stradavaju bubrezi, jetra i pamćenje

13.4.2021. u 22:26/ Ivan Skorin

Liječnici primjećuju da post-covid sindrom sve češće izaziva nove komplikacije i traži daljnje liječenje


Više od 50 posto onih koji su preboljeli koronu posljedice na svom zdravlju itekako dobro osjećaju i to jako dugo. 

Liječnici primjećuju da post-covid sindrom sve češće izaziva nove komplikacije i traži daljnje liječenje. Bol u grudima, otežano disanje i suhi kašalj samo su neki od problema zbog kojih se bivši koronaši sve češće javljaju u Covid ambulantu pri KB Dubrava. 


Svakom trećem teže oboljelom opada kosa, a upravo je završeno i veliko istraživanje doktora Irzala Hadžibegovića iz KB Dubrava o tome u kojoj mjeri je korona dosad uzrokovala infarkte. 

Korona utječe na sve

"Znači od bubrega, srca, jetre, jetrenih poremećaja, nesanica, zaboravljivost, smetnje sluha ", kaže liječnik Đivo Ljubičić iz KB Dubrava.

Ukratko, sve. Korona utječe na sve. Na svaki dio tijela. Izrazito često, od 30 do 60 posto, vidimo opadanje kose kod bolesnika. U našoj dnevnoj bolnici usudio bi se reći da je to otprilike trećina bolesnika, ali treba reći da su to oni koji su imali bolničko liječenje, znači teži oblik bolesti", kaže Ljubičić. 

U trećem valu puno više mlađih koji brže završe na respiratoru

Nažalost sve to vjerojatno čeka i one koji sad leže u bolnici – u trećem valu puno je više mlađih koji puno brže završe na respiratoru nego što je to bilo dosad.

"Zdravstveno stanje se brzo uruši i imaju veliku potrebu za respiratorom, oni se brže oporavljaju, ako prežive. To kao pacijenta iznenadi svakoga, nas je isto u početku to iznenadilo, a sad se s tim nosimo", kaže glavna medicinska sestra u KB Dubrava Ana Primorac


A nakon velike analize svih pacijenata koji su ležali u Dubravi u drugom valu napokon je malo jasnije i kako korona utječe na srce. 

Od sredine listopada do sredine veljače ukupno je liječeno 3343 covid pacijenta, njih 56 imalo je infarkt. To je između 1,7 posto. Kardiolog iz Dubrave koji je i danas odradio svoju šihtu na covid odjelu, autor je tog istraživanja. 

"Može pogurati infarkt"

Za Direkt objašnjava kad se usporede ove brojke s onima prije korone – zaključak je jednostavan. 

"Izgleda kao da je pogurao, OK, ja sad neću reći da covid uzrokuje infarkt, ali može pogurati osobu sa sklonostima u srčni infarkt", kaže kardiolog iz KB Dubrava Irzal Hadžibegović


Upravo se čita

Image
OPERACIJA 'ĐAKOVO'

U velikoj zapljeni u Brazilu pronađeno i hrvatsko oružje. Tvrtka iz Karlovca: 'Imali smo sve dozvole...'

Na pitanje u kojem je to postotku, odgovara: "Teško mi je to reći, ali evo od ovih koje smo liječili jedna četvrtina je razvila infarkt dok smo liječili teški oblik covida. Ono što nismo našli je da je covid isključivi uzrok. Tipa da je netko imao glatke krvne žile pa covid pa infarkt, to ne. Možda samo jedan, ali svi ostali su imali bolesne krvne žile". 

Ta analiza, smatra Hadžibegović, dokazuje kako je u Hrvatskoj bilo puno više korona slučajeva. Covid pacijenti iz šest županija stižu u Dubravu.

"Ako uzmete u obzir da smo pokrivali tih milijun i 800 tisuća ljudi, a liječili tih 56 infarkta može se doći do zaključka da je zapravo broj ljudi koji su imali covid kod nas možda bio i 4 do 5 puta veći. To je prvo nešto što smo mi kao kardiolozi koji radimo s covidom primijetili", rekao je Hadžibegović. 

Primjećuju i svi naši sugovornici da su građani preopušteni i nadaju se da će zbog ovako detaljnog opisivanja svih posljedica covida bar neki od njih shvatiti da je epidemija još uvijek itekako opasna.


Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
Love island Australija
default_cta
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast
default_cta
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
PODACI STOŽERA

Danas isti broj zaraženih kao i prošle subote: 579 pacijenata na bolničkom liječenju, 8 preminulih


Više s weba