kombiniranje doza

Sve se više govori o miješanju cjepiva: 'Prva doza AZ i druga Pfizera moglo bi biti učinkovitije od dvije AZ'

Image
Foto: Shutterstock

Teško je predvidjeti koliko bi kombinacija različitih cjepiva bila bolja od dvije doze istovrsnog

13.4.2021. u 8:50/ RTL Vijesti

Što je više registriranih cjepiva, to je više razgovora o kombiniranju cjepiva. Samo u proteklih nekoliko dana razvilo se u svjetskoj javnosti nekoliko rasprava o cjepivima. Jedan kineski stručnjak govorio je o mogućnost kombiniranja kineskih cjepiva.

Kineska cjepiva primjenjuju tehniku slabljenja (atenuacije) SARS-CoV-2 virusa adaptacijom rasta in vitro na tzv. vero staničnoj liniji dobivenoj od epitelnih stanica bubrega afričkog zelenog majmuna. Pri tome virus gubi mogućnost diobe i rasta u humanim stanicama, ali zadržava antigenska svojstva tipična za originalni virus, piše Večernji list. Ukoliko je antigenski identičan originalnom, a ne može izazvati bolest, može se koristiti kao cjepivo.

''Budući da je tradicionalna tehnika pripreme cjepiva slabljenjem virusa nešto starija, skuplja i nešto slabije učinkovitosti, europske zemlje koriste cjepiva pripravljena tehnološki naprednijim metodama isporuke genetskog materijala SARS-CoV-2 virusa adenovirusnim ili liposomalnim nosačima'', pojasnio je ugledni imunolog Zlatko Trobonjača.

Image
COVID je prešao na mlade

Mladić od 23 godine umro, djevojku od 18 jedva spasili: Liječnik objasnio zašto je covid opasan za pretile osobe

Image
COVID je prešao na mlade

Mladić od 23 godine umro, djevojku od 18 jedva spasili: Liječnik objasnio zašto je covid opasan za pretile osobe

''Postoje ideje kombinacije cjepiva, onih dvodoznih (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnjik itd.) ili naknadnog docjepljivanja nakon primjene jednodoznog cjepiva (npr. J&J) nekim drugim cjepivom. Ako razmatramo tu mogućnost na teoretskoj razini, to bi bilo moguće budući da sva ova cjepiva kodiraju za isti protein s malo razlika, odnosno sva vode u stvaranje proteina šiljastog nastavka (S-protein) SARS-CoV-2 virusa, na koji se potom razvija imunosni odgovor stvaranjem antitijela i poticanjem limfocita T. Prema tome, ako induciramo imunosni odgovor S-proteinom jednog cjepiva, možemo ga pojačati S-proteinom proizvedenim djelovanjem drugog cjepiva. Dodatna zaštita mogla bi se postići kombinacijom adenovirusnih cjepiva s liposomalnim, no u kojoj mjeri, teško je reći, odnosno teško je predvidjeti koliko bi kombinacija različitih cjepiva bila bolja od dvije doze istovrsnog'', kazao je epidemiolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ipak, čini mi se da bi prva doza AstraZenecina adenovirusnog u kombinaciji s drugom dozom liposomalnog (Pfizer, Moderna) cjepiva mogla dati bolju imunost nego obje AZ doze. Time bi se izbjeglo imunosno djelovanje protiv samog adenovirusnog vektora koje je moguće u drugoj dozi nakon senzibilizacije s prvom. No, kao u primjeni svakog drugog biološkog pripravka na ljudima, potrebno je provesti određena klinička ispitivanja, da se utvrdi prvenstveno potpuna neštetnost te korisnost takvog postupka'', izjavio je dr. Trobonjača.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon samo 15 dana

Korona hara francuskim školama: Zatvoreno je više od 80 ustanova, zaraza se probila i na sveučilišta

Više s weba