Zbog nediscipline

Talijani zatvaraju parkove i zabranjuju šetnje i bicikliranje: 'Vani se kreće previše ljudi'

Image
Foto: AP Images

Regija Lombardija, središte epidemije, objavila je da će uskoro na ulice poslati stotinu vojnika

20.3.2020. u 17:10/ Hina

Talijanske regije najteže pogođene koronavirusom u petak su postrožile mjere za borbu protiv širenja zaraze zabranivši šetnje parkovima, rekreativno trčanje i bicikliranje. 

Na ulicama vojnici

"Već imamo na stotine mrtvih. Što još moramo učiniti prije nego što ljudi shvate tragediju s kojom smo suočeni?", pitao je čelnik tima za borbu protiv koronavirusa u regiji Emilia-Romagna Sergio Venturi

Lombardija, središte epidemije, objavila je da će uskoro na ulice poslati stotinu vojnika koji će pomagati policiji u kontroli provedbe zaštitnih mjera. Ta regija pozvala je vlasti u Rimu da usvoje nove mjere koje će zadržati Talijane kod kuće. 

"Na žalost ne svjedočimo promjeni trenda u brojkama koje i dalje rastu", kazao je guverner Lombardije Attilio Fontana na konferenciji za medije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna regija Veneto zatvorila je parkove i građanima poručila da više ne smiju u šetnje, a susjedna Emilia-Romagna zabranila je trčanje i vožnju biciklom poručivši građanima da ostanu kod kuće kako bi se spriječile nove zaraze. 

Bojište se seli u Milano 

U četvrtak broj mrtvih u Italiji povećao se za 427. Dosad ih je umrlo 3405, čime je ta država premašila Kinu u kojoj je od koronavirusa umrlo 3248 ljudi.

Upravo se čita

Image
Promocija plus za RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u naštetila afera, ali Plenkoviću popularnost raste. Milanoviću pada rejting

"Možda vrhunac neće biti idući, nego onaj tjedan iza", rekao je Angelo Borrelli, čelnik talijanske Agencije za civilnu zaštitu, za Radio Rai. 

Ukupni broj zaraženih povećao se s 35.713 na 41.035, a vlasti su posebno zabrinute zbog sve više zaraženih u financijskom središtu Milanu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fronta je sad u Milanu", upozorava Massimo Galli, čelnik Odjela za zarazne bolesti u milanskoj bolnici Sacco. 

"Iznimno sam zabrinut zbog toga što događa. Vani se i dalje kreće previše ljudi", izjavio je za novine La Republica. 

Himna i 'Volare'

Talijanske vlasti prošli su tjedan naredile zatvaranje restorana, kafića i većine trgovina do 25. ožujka. S radom su prestale i škole i sveučilišta, a građanima je poručeno da do 3. travnja izlaze samo ako i kad to doista moraju. Premijer Giuseppe Conte u četvrtak je najavio da će se mjere možda produžiti, ne otkrivši više detalja. 

Kako bi podignuli raspoloženje stanovnika, sve talijanske stanice prvi put u isto vrijeme puštaju državnu himnu u 11 sati po lokalnom vremenu, nakon čega slijede tri kultne tallijanske pjesme: "Azzurro", "La canzone del sole" i "Nel blu dipinto di blu", poznata Volare. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ni kancone ne pomažu i ozračje u društvu pogoršava se kako raste broj mrtvih. 

"Čini se kao da smo u drugom svijetu. Ne znam, jako je loš osjećaj. Nadam se da će to uskoro završiti jer doista, ovo nije dobro", rekla je 53-godišnja Rimljanka Anna Marcotullio

Više s weba

Pročitajte još

Image
pokazala studija

Mnogi koji prebole COVID mogu imati problema sa srcem: Ovo su simptomi na koje treba obratiti pozornost

Više s weba