Situacija je ozbiljna

U bolnicama stroža pravila zbog koronavirusa: Mogle bi se otkazati operacije, postavljeni su i šatori

Image
Foto: Shutterstock/AP Images

KBC Zagreb odgađa kontrolne preglede koji nisu neizbježni, a pacijenti će biti obaviješteni o novim terminima pregleda

12.3.2020. u 16:40/ Hina

Zbog koronavirusa u KBC-u Zagreb odgađaju se kontrolni pregledi koji nisu neizbježni, u splitskom KBC-u razmišljaju o obavljanju samo hitnih operacija, a u KBC-u Sestre milosrdnice donijeli su upute kojima uvode strogi režim za osoblje i pacijente.

KBC Zagreb odgađa kontrolne preglede koji nisu neizbježni, a pacijenti će biti obaviješteni o novim terminima pregleda, doznaje se u četvrtak od pomoćnika ravnatelja KBC-a Milivoja Novaka.

Ozbiljno razmišljaju o smanjenju hladnog pogona

Splitski KBC s obzirom na situaciju sa širenjem koronavirusa ozbiljno razmišlja o smanjenju hladnog pogona, doznaje se od pomoćnika ravnatelja KBC-a Antona Marovića.

"U ovom trenutku ambulantne liste čekanja nisu reducirane, ali s obzirom na virus i na stanje s lijekovima koje je nepovoljno u cijeloj zemlji ozbiljno razmišljamo da operacijski program ukinemo te da se obavljaju samo hitne operacije", kaže Marović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz KBC-a Rijeka pozvali su pacijente da na ambulantne kontrole dolaze u točno naručeno vrijeme kako bi se izbjegle gužve u čekaonicama i smanjio rizik od prijenosa zaraze koronavirusom i drugih bolesti.

Prema preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite, u bolnicama su od prije 14 dana zabranjeni posjeti bolesnicima, a bolnice obavljaju pripreme za slučajeve zbrinjavanja oboljelih od koronavirusa.

Upravo se čita

Image
KRAJ NAŠE SKUPINE

Maroko slavio protiv Kanade i osvojio prvo mjesto u skupini

Povjerenstvo za upravljanje postupcima vezanima uz zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa u KBC-u Sestre milosrdnice u četvrtak je donijelo upute o postupanju kojih se treba bezuvjetno pridržavati na svim trima lokacijama te ustanove.

Od svih klinika, zavoda i odjela se traži smanjivanje broja dijagnostičkih i laboratorijskih usluga, specijalističkih pregleda i operacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključavanje odjela, postroženje kretanja u krugu bolnice, zabrana posjeta pacijentima...

Pacijenti koji dolaze pod sumnjom na koronavirus zbrinjavat će se u izolaciji Objedinjenog hitnog bolničkog prijma do transporta u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Radi kontroliranog ulaza pacijenata i osoblja uvodi se 24-satno zaključavanje odjela, postroženje kretanja u krugu bolnice i stroga zabrana posjeta pacijentima koji ne smiju napuštati odjele osim u pratnji na dijagnostičke pretrage.

Preporuka je svim zaposlenicima bolnice da ne putuju izvan Hrvatske, a ako su ipak putovali, moraju to obavezno prijaviti.

Također su imenovane odgovorne osobe u bolnici te je propisan način komunikacije s javnošću, a svi zaposlenici pozvani su da ne šire dezinformacije kako bi se izbjeglo širenje nepotrebne panike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak kaže da idućih dana planiraju osloboditi dio bolničkih kapaciteta za slučaj pogoršanja situacije s koronavirusom.

"Pritom ću dati upute o odgodi nekih dijagnostičkih i terapijskih postupaka. Naravno, radi se o 'hladnim', nehitnim procedurama, što neće ugroziti zdravlje naših pacijenata. Štoviše, inzistiranje na operacijskom zahvatu pacijenta u poslijeoperacijskom tijeku čini ga slabije pokretljivim i imunološki slabijim", rekao je.

Šator ispred KBC-a za prvu trijažu prije ulaska u bolnicu

Zovak pritom kao primjer navodi da se, recimo, operacijsko liječenje hernija i proširenih vena može odgoditi za nekoliko tjedana ili mjeseci bez rizika za pacijente.

"Siguran sam da će naši pacijenti shvatiti ozbiljnost situacije i opravdanost mjera. Time istodobno štitimo pacijente koji trebaju hitne operacije, oboljele od zloćudnih bolesti itd", navodi Zovak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred KBC-a Sestre milosrdnice postavljen je šator za slučaj da se u bolnici pojavi osoba sa sumnjom na koronavirus, kako bi se tamo obavila prva trijaža prije nego što ta osoba uđe u bolnicu.

Time se, objašnjava Zovak, želi spriječiti ponavljanje slučaja iz KB-a Dubrava, kada je ulazak osobe sa sumnjom na virus izazvao privremeno zatvaranje hitnog prijma.

Više s weba

Pročitajte još

Image
PODACI STOŽERA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.091 novih slučajeva korone, preminulo je osam osoba

Više s weba