Delta soj

U četiri mjeseca dva puta je oboljela od korone: 'To što sad proživljavam nema veze s onim što se dogodilo prvi put'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

47.-godišnja T. Č. iz Splita oboljela je od koronavirusa dva puta u posljednja četiri mjeseca, samo su ovaj put simptomi zaraze osjetno teži

26.8.2021. u 19:40/ RTL Vijesti

47.-godišnja T. Č. iz Splita oboljela je od koronavirusa dva puta u posljednja četiri mjeseca, samo su ovaj put simptomi zaraze osjetno teži, a bolesti nije pošteđena ni njena 21-godišnja kći. 

Prvi put se razboljela u travnju, nakon što je kontaktirala sa zaraženom kolegicom. Imala je, kaže, blage simptome, bolove u mišićima potkoljenica, jak osjećaj umora te gubitak osjeta okusa i mirisa, piše Slobodna Dalmacija

Testirala se nekoliko dana nakon pojave simptoma, a PCR test bio je negativan. Nakon toga zatražila je test na antitijela, a on je pokazao njihovu prisutnost u organizmu te  dobiveni rezultat, objasnili su joj u klinici, ukazivao je na to da je ranije preboljela teži oblik bolesti.

"Nalaz sam odnijela doktorici, a kad sam pitala za cijepljenje, savjetovala mi je da to odgodim. Rekla je da se nikako nije dobro cijepiti nedugo nakon preboljene bolesti i da bi bilo najbolje da pričekam šest mjeseci. Dodala je da sam dotad sigurna budući da u tijelu imam antitijela kao da sam primila obje doze", ispričala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Vjerovala u teoriju zavjere

Medicinarka je tvrdila da 'režim cjepivom želi desetkovati stanovništvo', istražuju koga je sve cijepila lažnim cjepivom

Image
Vjerovala u teoriju zavjere

Medicinarka je tvrdila da 'režim cjepivom želi desetkovati stanovništvo', istražuju koga je sve cijepila lažnim cjepivom

Od toga su prošla točno četiri mjeseca

Krajem prošlog tjedna simptomi bolesti su se pojavili kod njene 21-godišnje kćeri. Kaže kako je naglo dobila temperaturu te da je u prvom danu i izgubila svijest. Doktorica je rekla kako je dehidrirala zbog visoke temperature. 

"Bila sam uvjerena da, budući da sam naoružana antitijelima, ne mogu dobiti bolest. Svakako bih ostala uz svoje dijete, bila sam joj potrebna", dodala je.

Upravo se čita

Image
DOBRO SE ZABAVLJAJU

VIDEO Pogledajte vatrenu atmosferu Hrvata na ulicama: Ostali navijači nas gledaju i snimaju

Samo dan kasnije, visoka temperatura se, kao jedan od prvih simptoma, pojavila i kod nje: "To što sad proživljavam nema veze s onim što se dogodilo prvi put."

Sada ima bolove u koljenima, mišićima, događaju joj se nekakvi svjetlosni bljeskovi u očima, kaže kako joj se čini da joj se bol premješta u tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od simptoma posebno ju je iznenadio: "I kod mene, i kod djeteta, ali i kod susjede koja je bolest preboljela nešto ranije, na samom početku se javila užasna bol u lijevoj nadlaktici. To nam je previše čudno da bi bila tek puka slučajnost."  

Ističe da se namjeravala cijepiti, za što je odabrala cjepivo Johnson&Johnson, ali jednostavno nije imala priliku to učiniti: "Od prvog dana sam na platformi za cijepljenje i nitko me nikad nije kontaktirao. Nakon Beroševe izjave o padu platforme opet sam se prijavila, i opet ništa. Mislim da cijepljenje u Hrvatskoj nije dobro razjašnjeno i da nije dovoljno dostupno."

Epidemiologinja s kojom je razgovarala objasnila joj je da je riječ o novom soju, s kojim prethodno stečena antitijela nemaju veze.

Imunolog Zlatko Trobonjača prokomentirao je ovaj slučaj: "Po svemu sudeći, bolest ovaj put nije uzrokovana istim virusom. Prvi put je vjerojatno bila riječ o alfa varijanti, ovaj put o delti. Drugačiji virus uzrokuje i drugačije simptome. Delta se u tijelu više množi od alfe, a to da uzrokuje težu bolest zasad je samo pretpostavka. Moguće je da će rezultati istraživanja to i dokazati." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li neobično to što se bolest ponovno manifestirala nakon samo četiri mjeseca, rekao je da je o tome teško govoriti, te kako je T.Č. vjerojatno jedna od onih koja vrlo brzo gubi antitijela. 

Poručio je i da je najbolja opcija cijepiti se tri mjeseca nakon zaraze, piše Slobodna Dalmacija.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Prva karantena u Dubrovniku

Epidemije kuge: Najteže pojave u hrvatskoj povijesti! Justinijanova kuga, Crna smrt...

Više s weba