Nepovoljni zakoni

U krizi najviše pate najsiromašniji. Hoće li se nakon pandemije promijeniti društvena politika?

Image

Siromaštvo, Kontejner, Bijeda

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

U krizi, dugo ignorirane nelogičnosti sustava i onih koji grade politiku izlaze na vidjelo

30.3.2020. u 17:10/ Vijesti.hr

Kriza iz mnogih stvari, pa tako i društva, izvlači ono najbolje i ono najgore. Upravo je to slučaj i sa trenutnom globalnom krizom bolesti COVID-19.

S jedne strane vidimo primjere sebičnog gomilanja resursa, a s druge velikodušnost različitih grupa podrške, piše The Guardian.

Slična je situacija sa ponašanjem poslaodavaca. Neki su obećali djelatnike plaćati dok se ne popuste restriktivne mjere, a neki su već podijelili otkaze. Neke vlade su stanovnike oslobodile plaćanja kredita i poreza na određeno vrijeme, dok druge smišljaju mjere koje su sve samo ne za dobrobit poduzetnika.

U krizi, dugo ignorirane nelogičnosti sustava i onih koji grade politiku izlaze na vidjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politike su to koje u svakoj krizi komuniciraju poruku da smo „svi u tome zajedno“, ali koje prije i nakon krize uglavnom ignoriraju potrebe siromašnih i najranjivijih pripadnika društva.

Ekonomski teret politike socijalnog distanciranja je većim dijelom pao na one s najnižim plaćama, onima koji nemaju mogućnost rada od kuće i koji nemaju velike ušteđevine.

Upravo se čita

Image
gasilo ga 80 vatrogasaca

Planula sušilica rublja. Majka i sedmero djece ugušili se u požaru u Francuskoj

Britanski ministar financija Rishi Sunak je u petak iznio veliki paket mjera kojima se, između ostaloga, u poduzećima radnicima pokriva i do 80 posto primanja. Take mjere su značajne i dobrodošle, iako nisu savršene. No postavlja se važno pitanje zašto je potrebna pandemija i globalna kriza da bi se potrebe nisko plaćenih ozbiljno razmotrile?

Krize otkrivaju nedostatke političkih reakcija na siromaštvo i niske plaće u pojedinim djelatnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odjednom se uviđa da je radna snaga koja je pod normalnim uvjetima na margini društva kritična za funkcioniranje društva.

Dostavljači, čistači, djelatnici u trgovinama i drugi su, gotovo nevidljivi, faktor o kojem društvo ovisi, a istovremeno se definiraju kao malo sposobni i nisko obrazovani te stoga i manje vrijedni.

Dobar primjer su niske naknade za bolovanja. U Velikoj  Britaniji se tokom pandemije pokazalo da neki radnici za bolovanje od tjedan dana dobivaju 94,25 funti, dok drugima ni taj mizerni iznos nije dostupan.

Bitno je u cijeloj priči da nije pandemija ta koja je stvorila ovakve uvjete, ona ih je samo naglasila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriza izazvana koronavirusom je razotkrila krhkost društvenog života koja proizlazi iz raznih politika i zakona donesenih u vrijeme kada kriza nije bila na vidiku, piše The Guardian.

Trentuno moramo učiniti sve što je potrebno da pandemiju pokušamo ublažiti i staviti pod kontrolu. No kada bude pod kontrolom, hoćemo li također učiniti sve što je potrebno da riješimo problem niskih plaća i neadekvatnih radnih uvjeta?

Više s weba

Pročitajte još

Image
teško iskustvo

Splićanka u devet mjeseci dva puta dobila koronu: 'Plakala sam od muke i proživljavala pakao. Još osjećam posljedice...'

Više s weba