jedna osoba preminula

U splitski Dom stiže nova liječnica i 7 sestara: Zamijenit će osoblje koje je oboljelo ili je u samoizolaciji...

10.4.2020. u 15:21/ Hina

Ta liječnica i medicinske sestre zamijenit će medicinsko osoblje koje je oboljelo ili je u samoizolaciji

 U splitski dom za starije i nemoćne iz kojega su u KBC prebačene 52 osobe tijekom dana dolazi nova liječnica te sedam medicinskih sestara.

 Iz županijskog Stožera civilne zaštite najavili su da će ta liječnica i medicinske sestre zamijeniti medicinsko osoblje iz doma koje je oboljelo ili je u samoizolaciji.

 Potvrdili su da je jutros u KBC-u umrla 93-godišnja žena koja je uz zarazu koronavirusom bolovala i od nekoliko teških i kroničnih bolesti, među kojima i bolesti srca.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Bila je u skupini štićenika koji su iz doma za starije i nemoćne prethodnih dana prebačeni u respiracijski centar Križine.

 Za ostale korisnike doma koji su hospitalizirani u KBC-u rečeno je da i dalje imaju blage i umjerene simptome osnovne bolesti, a jedna je osoba s težim simptomima.

Upravo se čita

Image
Promocija plus za RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u naštetila afera, ali Plenkoviću popularnost raste. Milanoviću pada rejting

 Splitsko-dalmatinska županija u petak bilježi novih 20 zaraženih koronavirusom, svi su dobrog općeg stanja, a u županiji je zasad  296 zaraženih, izvijestila je ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.

 Među zaraženima je i 55 zdravstvenih djelatnika, a među njima i tri njegovateljice iz doma za starije i nemoćne. U samoizolaciji je ukupno 95 zdravstvenih djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Današnji novoobolji su iz Splita, Sinja, Vrgorca, Trogira, Solina, Dicma, Dugopolja, Makarske i Supetra.

 U županiji je 1565 osoba pod mjerom samoizolacije, a za njih 13 je potvrđeno da je nisu poštovali.

 Zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske Marko Srdarević naveo je kako je policija ovoga tjedna zatekla 181 osobu koja je pokušala napustiti mjesto prebivališta bez propusnice.

 Najavio je pojačane mjere glede zabrane okupljanja i održavanja socijalne distance, a bude li potrebe, dodao je, od županijskog Stožera će tražiti da se određeni prostori u gradu ograniče za kretanje ljudi,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "To bi bili prostori koji nisu nužni za životno kretanje građana", poručio je Srdarević.

Pučka pravobraniteljica pokrenula ispitni postupak oko splitskog doma

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović pokrenula je ispitni postupak i zatražila očitovanja od Ministarstva za socijalnu skrb i Doma za starije i nemoćne Split gdje je 50 osoba zaraženo koronavirusom, od kojih je 8 zaposlenika i 42 štićenika tog doma.

Kako se Dom nakon prve pojave simptoma nije obratio Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Vidović je od ravnatelja zatražila očitovanje, među ostalim, o tome kada su uočeni simptomi i nakon koliko dana su obaviješteni nadležni, stoji na stranicama pučke pravobraniteljice.

Pitala je i koju zaštitnu opremu imaju djelatnici te na koji se način štite korisnike od zaraze, a s obzirom na to da je u Domu smješten veliki broj starijih osoba, tražila je i informacije o načinu na koji su o situaciji informirani korisnici koji nisu evakuirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki dom dužan je pojavu simptoma, odnosno sumnju na COVID-19, prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi, što je propisano Uputama za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u domovima za starije osobe i drugim ustanovama od 27. ožujka. Zato je pravobraniteljica, uz Izvješće o nadzoru nad Domom, od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zatražila podatke o tome je li im se Uprava Doma obraćala unatrag desetak dana radi dodatnih objašnjenja ili problema u provedbi ovih Uputa.

Ispitni postupak kako bi se utvrdilo je li došlo do povreda prava zaraženih

Pravobraniteljica naglašava da je ovo tek dio informacija koje je tražila od Ministarstva i Doma kako bi mogla ocijeniti je li u njihovom postupanju došlo do povrede prava zaraženih, ali i ostalih korisnika te djelatnika Doma.

Vidović naglašava da su starije osobe, u velikom broju i kronično oboljele, u iznimno velikom riziku od težih posljedica zaraze koronavirusom zbog čega ih je potrebno učinkovito zaštititi ne samo kroz prevenciju zaraze, nego i kroz podršku za prihvaćanje velikih promjena u svakodnevnom životu, koje su uvedene u cilju suzbijanja epidemije.

Čak svaka četvrta starija osoba u riziku je od siromaštva, mnoge su već narušenog zdravlja, a brojne žive i same, bez članova obitelji koji bi im pomogli. Istodobno, njihove životne navike i financijske mogućnosti, u velikom broju slučajeva, ne uključuju upotrebu elektroničkih medija, e-trgovine, korištenje bankomata ili beskontaktnog plaćanja i drugih pogodnosti suvremenog života čija se upotreba, upravo zbog zaštite od bolesti, svima sugerira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je ograničena sloboda kretanja građana dodatno je otežano podizanje mirovine starijim osobama koje žive u mjestima bez poslovnice banke ili bankomata, a mirovinu ne primaju poštom. Zbog toga umirovljenici moraju ili putovati, što mnogi ne mogu zbog lošeg zdravstvenog stanja ili troškova, ili nekoga zamoliti da mirovinu podigne umjesto njih, što ih izlaže prevarama, a u istoj su situaciji i u slučaju potrebe za lijekovima ili namirnicama.

Mjere prevencije mogu se, ističe pravobraniteljica, negativno odraziti i na ionako prisutan osjećaj socijalne isključenosti starijih, uključujući i onih koji žive u domovima, s obzirom na to da im je nakon zabrane posjeta iznimno otežan, a vjerojatno nekima i onemogućen, kontakt s vanjskim svijetom, a time i članovima obitelji, zbog čega bi, kaže, korisnicima domova trebalo osigurati druge načine komunikacije, poput besplatnih videopoziva.

Iznimno je važno, poručuje, starije osobe na razumljiv i njima prihvatljiv način upoznati sa svim važnim informacijama o prevenciji i suzbijanju epidemije, kao i uključiti njihovu perspektivu u promišljanju novih i izmjenama postojećih mjera kako ne bi bili dodatno marginalizirani u ovim kriznim vremenima

Više s weba

Pročitajte još

Image
Uskoro u bolnicama

U Hrvatsku je stiglo 1800 doza novog lijeka protiv COVID-a: Jedna doza košta više od 15 tisuća kuna

Više s weba