ponašajmo se odgovorno!

Srušen rekord po broju novooboljelih u jednom danu: Najgore u Zagrebu i Dalmaciji

Image
Foto: RTL / PIXSELL / Pixabay

Lokalni stožeri objavljuju nove podatke o koronavirusu po županijama

10.7.2020. u 14:53/ Vijesti.hr

Stižu novi podaci lokalnih Stožera civilne zaštite o oboljelima od koronavirusa po županijama. Trenutno je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježeno više od 100 novooboljelih, a najgore je u Zagrebu i Dalmaciji.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

 U Karlovačkoj županiji na covid-19 pozitivno je 28 osoba, među kojima u Ogulinu 13, a budući da je troje iz ogulinske Gradske uprave, traje dezinfekcija zgrade, rečeno je u petak u Karlovcu na izvanrednoj konferenciji za novinare Županijskog stožera.

U protekla 24 sata zaraza je potvrđena u dvije osobe, obje su iz ogulinske Gradske uprave, tako da je sada u Ogulinu 13 zaraženih, a epidemiološki gledano loše je to što se za pet osoba iz Ogulina ne zna izvor zaraze, među kojima su i gradonačelnik i njegov zamjenik, rekao je načelnik Stožera Josip Ribar

Poručio je da bi se trebalo suzdržati od odlaska u Ogulin dan-dva, dok se ne obrade kontakti oboljelih i odrede mjere za sprječavanje širenja zaraze.

Ogulinski Gradski stožer od danas vodi Mladen Porubić, pročelnik ogulinske stanice HGSS-a, jer je od danas u samoizolaciji i načelnica tog stožera Ivana Salopek Šumonja, druga zamjenica gradonačelnika, rekao je za Hinu načelnik Županijskog stožera Josip Ribar.

Dodao je da Gradski stožer radi normalno i da, među ostalim, obilaze ugostiteljske objekte kako bi vlasnicima i osoblju osobno poručili koliko je važno pojačati protuepidemijske mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Razgovarat će i s vlasnikom jedinoga noćnog kluba u Ogulinu da se ograniči broj ljudi koji se puštaju u klub i da se poštuju distanca i dezinficiranje prostora i ruku”, rekao je Ribar i najavio ovog vikenda nadzor rada 13 karlovačkih noćnih klubova.

U Karlovačkoj županiji 28 osoba pozitivno je na koronavirus, u Ogulinu 13, Karlovcu 12 i Slunju tri, a kada se doda 30 ozdravljenih i jedan smrtni slučaj od prije, dolazi se do 59 dosad evidentiranih zaraženih ljudi.

Prema Ribarevim riječima, gradonačelnik Dalibor Domitrović dobro se osjeća, a i stanje ostalih oboljelih je dobro jer je uglavnom riječ o mlađim osobama. Od tri osobe hospitalizirane u Karlovačkoj bolnici ostale su još dvije jer je treća danas otpuštena na kućnu njegu.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
iznio detalje na konferenciji

Nadbiskup Hranić o svećeniku pedofilu: 'Treba razumjeti patnju roditelja ali i paziti na dostojanstvo eventualnog počinitelja'

U Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o muškarcu srednjih godina s blažom kliničkom slikom, priopćio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

U Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o muškarcu srednjih godina s blažom kliničkom slikom, priopćio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

Novooboljeli je bliski kontakt prethodno zaražene osobe, a posljednjih je dana bio u samoizolaciji.

Trenutno je na području županije zaraženo pet osoba, a sve su izolirane kod kuće pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa, ističu iz Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samoizolaciji je 37 osoba, a ukupno su dosad u županiji zabilježena 52 slučaja zaraze te još 8 slučajeva koji se statistički pribrajaju Varaždinskoj županiji zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Načelnik stožera Civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin podsjetio je građane da se pridržavanjem preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo smanjuje razina rizika nekontroliranog širenja zaraze.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 4 nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađoj muškoj osobi s boravištem u Župi dubrovačkoj te tri osobe iz Dubrovnika, od čega dvije ženske osobe srednjih godina i jedna muška osoba srednjih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno je hospitalizirano 6 osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 4462 uzorka.

U samoizolaciji se nalazi 162 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 39 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

SISAČKO MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je šest novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19 na području  Sisačko-moslavačke županije od čega su tri pacijenta s područja grada Kutine, jedan pacijent s područja grada Popovače, jedan pacijent s područja grada Novske, te jedan pacijent s područja grada Siska.

Od navedenog broja novooboljelih iz ovog izvješća četvorica pripadaju  članovima benda koji je svirao 27. lipnja 2020. godine na proslavi u Kutini gdje se zarazio veći broj osoba što je navedeno u ranijim izvješćima. I dalje molimo sve žitelje Sisačko-moslavačke županije neka se pridržavaju uputa i preporuka Nacionalnog stožera jer uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih nas. 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do petka, 10. 7. 2020. do 11 sati evidentirane su 193 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o jednoj osobi više, ali su i dvije osobe izliječene. Tako je na području Zagrebačke županije trenutno aktivan 51 slučaj. Do sada je ukupno izliječeno 135 osoba, a sedam ih je preminulo.

Napominjemo kako se podaci koje svakodnevno objavljujemo u isto vrijeme odnose na podatke zaprimljene iz županijskog Zavoda do 11 sati, dok Nacionalni stožer objavljuje podatke dobivene do 12.45 sati. Iz toga proizlazi razlika u brojevima.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

U Šibensko-kninskoj županiji eveidentiran je jedan novi slučaj.

"U protekla 24 sata na području naše županije imamo jednu novooboljelu osobu od COVID-19. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja ima prebivalište u našoj županiji, a boravi u Splitu i koja je kontakt oboljele osobe iz druge županije.

S današnjim danom broj oboljelih na području naše  županije i dalje je 27, jer danas pozitivna osoba na COVID-19 ne boravi na prostoru naše županije. Dvije oboljele osobe i dalje se liječe se na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 141 osoba, od kojih je 127 kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjere samoizolacije, te je provjerom na terenu u oba slučaja utvrđeno kršenje navedene mjere.  Od jučer je bilo 7 uzorkovanja.

Stožer civilne zaštite ŠKŽ apelira na sugrađane da se i dalje pridržavaju propisanih mjera kako bi zadržali relativno povoljnu epidemiološku sliku", stoji u objavi stožera.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

IZ Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije u petak su izvijestili da nema novooboljelih od koronavirusa, a jedna osoba je ozdravila. To znači da je trenutno u PGŽ-u 25 oboljelih, a od početka epidemije od bolesti se oporavilo njih 84.

ZAGREB

U Zagrebu je 35 novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je u petak Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba.   

"Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu je dijagnosticirano 35 Covid pozitivnih bolesnika. Povećana je aktivnost u domovima zdravlja tako da smo kroz domove zdravlja imali 288 korisnika, a od toga samoizolacija je određena za troje i broj upućenih na testiranje je 42. Uzeto je kroz domove zdravlja 'drive in' tehnikom 97 uzoraka", izjavio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Jeleč je rekao da je sustav pod kontrolom, ali da je prilično povećana aktivnost zbog epidemiološke situacije. 

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić istaknula je da su u protekla 24 sata testirali 465 osoba, što predstavlja najveći broj testiranja od kada su počeli mjerenja, dakle od sredine ožujka ove godine.

"U Zagrebu je pozitivnih 35 osoba i 113 osoba je dobilo mjeru samoizolacije. Od tih 35 novopozitivnih - 22 osobe su kontakti sa prethodno oboljelim osobama, odnosno uglavnom iz samoizolacije i za 13 slučajeva još uvijek zapravo ne znamo izvor zaraze, odnosno nejasna je epidemiološka anamneza", izjavila je Šikić.

Istaknula je da je u Zagrebu ukupno 357 Covid pozitivnih osoba i da 1052 osobe imaju mjeru samoizolacije.

Načelnik sektora policije Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Davor Posilović istaknuo je da se na današnji dan osam zaposlenika policije nalazi pod mjerom preventivne samoizolacije, a kod 10 policijskih službenika utvrđena je zaraza virusom Covid-19.  

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da raste broj zaraženih osoba, proboj je dnevni i bit će sve više. Kaže da se ne može zaustaviti život te da jedini apel koji može uputiti sugrađanima je da paze, da se pridržavaju mjera koje su donesene te da čuvaju sebe i svoje najbliže. 

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 274 obrađena testa sa područja Splitsko dalmatinske županije danas je 17 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 11, Sinja 1, Solina 1, Trogira 1, Nerežišća 1, Pučišća 1 i Runovića 1. Uz 17 novooboljelih osoba sa područja SDŽ pozitivne su i 3 osobe iz drugih županija ( 1 iz Dubrovačko neretvanske, 1 iz Šibensko kninske i 1 iz Zadarske županije ) koje su testirane na području Splitsko dalmatinske županije.

Od 17 novooboljelih osoba 10 su kontakti prethodno oboljelih.

7 osoba je u postupku obrade kao i njihovi kontakti. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba jedna osoba je dijalizirani pacijent sa otoka Brača koji će tijekom današnjeg dana biti prebačen u KBC Split na daljnje bolničko liječenje. Prema podatku Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije dijaliza ostalih pacijenata nesmetano će se odvijati i dalje.

357 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Dvije covid pozitivne osobe nalaze se na bolničkom liječenju u KBC u Split.

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih osoba pozitivnih na koronavirus.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području županije je 7. U protekla 24 sata testirano je 36 uzoraka, od kojih je 35 negativno, dok se za 1 nalaz čekaju rezultati.

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 71 aktivni slučaj zaraze korona virusom (covid-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 66 osoba te je 5 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 550 osoba. Ukupno je testirano 2486 osoba, na posljednjem testiranju bilo je 37 uzoraka te je jedan uzorak pozitivan na koronavirus. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je jedna nova pozitivna osoba na COVID-19 ( 1 osoba iz Županje).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 88, od kojih je 41 osoba izliječena.

Trenutno su u županiji 2 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirane su 64 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3149. 

U samoizolaciji na području županije nalazi se 298 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 44 radnika (7 liječnika, 30 medicinskih sestara/tehničara  1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika).

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Od ukupno 153 uzoraka koji su u zadnja 24 sata testirani na koronavirus na području Osječko-baranjske županije, čak 20 je bilo pozitivno. Najviše (12) novopozitivnih osoba je iz Đakova, sedam iz Višnjevca i jedna iz Feričanaca. Svi su kontakti već evidentiranih oboljelih na koronavirus.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek na respiratoru su dvije osobe, a na bolničkom praćenju su ukupno 22 pacijenta.   
Samoizolacija je određena za još 41 kontakt oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 749 osoba.

Policija je obavila 46 provjera osoba u samoizolaciji i nije utvrdila ni jedno kršenje te mjere.

ZADARSKA ŽUPANIJA

Na području Zadarske županije od posljednjeg izvješća zabilježeno je 14 novozaraženih osoba. Od toga broja 12 ih je vezano uz nedavno održano vjenčanje, a 2 osobe zarazile su se na nekom drugom mjestu.

Među novooboljelima je jedan zdravstveni djelatnik iz OB Zadar koji se zarazio izvan bolnice, a u samoizolaciju je stavljeno 10 liječnika i 3 medicinske sestre.
Ukupan broj zaraženih osoba na području Zadarske županije je 36, a od toga broja vezanih uz prošlotjedno vjenčanje je njih 22.

Umrla je 1 osoba, a izliječenih je 8. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 108 uzoraka, a u samoizolaciji je 441 osoba. Na Covid odjelu OB Zadar smještene su 2 osobe od kojih je 1 na respiratoru.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

U posljednja 24 sata u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-19.

Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 8 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. Dvije oboljele osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad  12 osoba uzimanjem uzoraka od čega je pristiglo 8 negativnih rezultata testiranja a za 4 se čekaju rezultati. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 692 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 41 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

ISTARSKA ŽUPANIJA

Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u Općoj bolnici Pula, uzeto je 164 uzoraka briseva. Ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, potvrđeno je osam pozitivnih.    

Kod dvije osobe radi se o uvezenom slučaju (izvor Republika Srbija i Švedska).

Tri osobe su kontakt pozitivne osobe. U tijeku je epidemiološka obrada tri osobe.

U mjerama samoizolacije, trenutno se nalazi 159 osoba.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

U Virovitičko-podravskoj županiji jedna osoba je pozitivna na koronavirus.  Radi se o ženi staroj 45 godina. Imala je temperaturu i probleme s respiratornim traktom. Nije hospitalizirana. Ambulatno se liječi.

Oko 30-ak osoba je u samoizolaciji. Jutros se dodatno testiraju njeni bliski kontakti, to će biti 22 osobe. Jedan dio, njih 17 je s područja Virovitičko-podravske županije, a jedan dio s područja susjedne županije.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novozaraženih osoba koronavirusom. Testirano je 27 osoba i svi nalazi su negativni.

Na području Županije trenutno se u samoizolaciji nalazi 41 osoba.

Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je jedna od županija s najmanjim brojem zaraženih s jednom pozitivnom osobom na COVID 19, dok dvije osobe imaju prebivalište na području naše županije, ali liječe se u drugim dijelovima Hrvatske.


Više s weba

Pročitajte još

Image
TRAŽE RJEŠENJA

Hrvatska znanstvenica u New Yorku o teškoj borbi s koronavirusom: 'Danima ne spavamo!'

Više s weba