'Nije htio terapiju'

Ubrzo umro od covida: 'Skinuo je masku s kisikom, otkopčao se s monitora, izvadio kanilu, preko balkona napustio bolnicu'

Image
Foto: Jonathan Hayward, AP, Canadian Press,

Iz bolnice "Fran Mihaljević" objavili su detalje incidenta sa 53-godišnjim pacijentom koji je u ponedjeljak otišao iz bolnice, da bi ga u utorak našli mrtvog

20.10.2021. u 16:12/ S. Ž.

Ravnateljstvo Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" priopćilo je detalje slučaja 53-godišnjeg pacijenta koji je prekjučer napustio bolnicu u kojoj su ga spojili na kisik, da bi dan poslije bio pronađen mrtav.

"U konkretnom slučaju pacijent je skinuo masku s kisikom s lica, otkopčao se s monitora, izvadio postavljenu intravensku kanilu, otvorio balkonska vrata u sobi te preko vanjskih stuba samovoljno napustio bolničko liječenje", objavili su iz bolnice.

Ranije tokom dana RTL.hr objavio je da je riječ o muškarcu iz okolice Samobora, koji je u ponedjeljak zaprimljen u bolnicu zbog teških simptoma covida, da bi ubrzo iz bolnice otišao, a već sutradan da bi ga pronašli mrtvog u naselju Hoto Ville. U njegovom traženju sudjelovala je i policija nakon što je bolnica raspisala potragu za njim.

Medicinari iz Hitne 35 minuta su ga pokušavali oživjeti, očito bez uspjeha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz "Frana Mihaljevića" danas su objavili da su 53-godišnjaka oboljelog od covida zaprimili na Hitnom prijemu i ponedjeljak, da su mu potom rendgenski snimili pluća i, vidjevši da mu je stanje takvo da ga moraju zadržati na liječenju, oni su to i učinili.

Image
OGLASILA SE I MARKOTIĆ

Muškarac pozitivan na covid pobjegao iz Zarazne u kojoj je bio spojen na kisik: Pronađen je mrtav kod Samobora

Image
OGLASILA SE I MARKOTIĆ

Muškarac pozitivan na covid pobjegao iz Zarazne u kojoj je bio spojen na kisik: Pronađen je mrtav kod Samobora

U 15.30, navode dalje, bio je u jedinici za izolaciju, gdje su mu još jednom izmjerili vitalne funkcije, obavili daljnje ranije predviđene pretrage, uveli mu kanilu u venu i postavili na monitor kako bi mu pratili stanje:

Upravo se čita

Image
NEOPISIV OSJEĆAJ

Vatreni kroz dramu penala srušili veliki Brazil i ušli u novo polufinale

"Pacijent odmah naglašava da ne želi primati terapiju, a u 16.10 medicinsko osoblje odjela primijetilo je da pacijent nije u bolesničkom krevetu. Nakon nekoliko minuta, kada pacijenta nisu našli niti u drugim sobama i prostorijama odjela, pozvana je dežurna liječnica da kontaktira pacijenta na mobitel."

"Pacijent navodi da nije teško bolestan, vozi se osobnim automobilom kući i odbija se vratiti u Kliniku. Nakon toga obaviještena je nadležna policijska postaja čiji djelatnici promptno dolaze u Kliniku i uzimaju potrebne podatke o pacijentu", opisali su što se dalje događalo u bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče nastavka priče koja je ubrzo završila smrću 53-godišnjeg pacijenta, taj dio je poznat odra nije.

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" navode i to da njihova bolnica "nije zatvorska ustanova, tako da praktički svaki pacijent koji se hospitalizira, ukoliko mu to fizičko stanje dozvoljava, može samovoljno napustiti Kliniku". 

"U Klinici postoji Protokol o samovoljnom napuštanju bolničkog liječenja gdje između ostalog stoji: 'Pacijent ima pravo samovoljno napustiti stacionarnu zdravstvenu zaštitu (Kliniku), osim u slučajevima kada bi to štetilo njegovu zdravlju i zdravlju i sigurnosti drugih osoba (propisano posebnim zakonom)'", istaknuli su u objašnjenju situacije u kojoj je oboljeli od covida sam otišao s liječenja.

Ipak, dodaju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako pacijent samovoljno napusti Kliniku, a radi se o slučaju kada napuštanjem zdravstvene ustanove može ugroziti vlastiti život i zdravlje ili život i zdravlje drugih osoba, zdravstveni djelatnik će bez odgađanja obavijestiti nadležnu policijsku upravu."
To je bila točno ovakva situacija. Stoga u priopćenju zaključuju:

"Medicinsko osoblje je odmah poduzelo sve potrebne mjere u tim situacijama."

Više s weba

Pročitajte još

Image
LJUTITI NA VLADU

Britanci ukinuli mjere, buknula zaraza. Zdravstveni djelatnici traže vraćanje mjera, predviđaju: 'Uskrs će biti gori nego zima'

Više s weba