OGLAS

TJEDAN DANA OD CIJEPLJENJA

Upale srčanog mišića kod mlađih muškaraca nakon cjepiva mRNA češći od očekivanog

Image
Foto: Shutterstock

Dok su neki pacijenti trebali hospitalizaciju, većina se u potpunosti oporavila

10.6.2021. u 23:00/ Hina

Veći broj mlađih muškaraca nego što je očekivano imalo je upalu srčanog mišića nakon druge doze mRNA cjepiva protiv covida-19 tvrtki Pfizer/BioNTech i Moderna, pokazali su podaci iz dva sustava koji prate sigurnost cjepiva objavljeni u četvrtak.

Kako je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ta agencija i drugi zdravstveni regulatori istražuju pitanje upale srčanog mišića nakon što je izraelsko ministarstvo zdravstva objavilo da je pronašlo moguću vezu između tog medicinskog stanja kod mlađih muškaraca i cijepljenja Pfizerovim cjepivom protiv covida-19.


Agencija je rekla da još uvijek istražuje mogući rizik i da još nije došla do konačnog zaključka o uzročno-posljedičnoj vezi između cjepiva i miokarditisa i perikarditisa.

Dok su neki pacijenti trebali hospitalizaciju, većina se u potpunosti oporavila, naglasio je CDC.

Više od polovice slučajeva miokarditisa i perikarditisa u američkom sustavu praćenja nuspojava cjepiva, nakon što su pacijenti primili drugu dozu cjepiva Pfizer/BioNTech ili Moderna, dogodilo se kod onih u dobi između 12 i 24 godine, kaže CDC.

U toj dobnoj skupini aplicirano je manje od 9 posto cjepiva.

"Tu doista postoji neravnoteža", rekao je dr. Tom Shimabukuro, zamjenik ravnatelja CDC-evog Centra za sigurnost imunizacije, u prezentaciji savjetodavnom odboru američke Uprave za hranu i lijekove na sastanku u četvrtak. 


Većina slučajeva dogodila se unutar tjedan dana od cijepljenja, dodao je Shimabukuro.

Prijavljena su 283 slučaja upale srčanog mišića nakon druge doze cjepiva u onih između 16 i 24 godine, dok je očekivano između 10 i 102 slučaja u dobnoj skupini, kaže CDC.

Shimabukuro je naglasio da je sustav VSD, još jedan koji prati sigurnost cjepiva, utvrdio povećanu incidenciju upala srčanog mišića u dobnoj skupini između 16 i 39 godina nakon druge doze cjepiva, u usporedbi s postotkom zabilježenim nakon prve doze.

Image
Rijetka nuspojava cjepiva

'Otkrili smo odakle krvni ugrušci nakon nekih cjepiva', njemački znanstvenici nude rješenje. Proizvođači se odmah javili

Image
Rijetka nuspojava cjepiva

'Otkrili smo odakle krvni ugrušci nakon nekih cjepiva', njemački znanstvenici nude rješenje. Proizvođači se odmah javili

Izraelsko ministarstvo zdravstva reklo je ranije da je pronašlo moguću vezu između cjepiva i malog broja slučajeva miokarditisa kod mlađih muškaraca koji su primili Pfizerovo cjepivo.


Upravo se čita

Image
KODNO IME OPERACIJE

Kako je gradić u srcu Slavonije postao glavna vijest u Brazilu? 'Mislim da ni jednom Đakovčaninu nije drago'

CDC je rekao da će održati sastanak Savjetodavnog odbora za imunizaciju sljedeći tjedan kako bi se dodatno analizirali dokazi i procijenio rizik od miokarditisa nakon cijepljenja cjepivima mRNA protiv covida-19.

Pfizer je rekao da podupire analizu CDC-a, ali i naglasio da je broj vrlo malen s obzirom koliko je doza cjepiva upotrijebljeno.

Oko 130 milijuna ljudi u SAD-u primilo je obje doze jednog od mRNA cjepiva.

Moderna je objavila da nije uspostavila vezu između tog srčanog stanja i cjepiva ali da aktivno radi s predstavnicima javnog zdravstva i regulatorima na daljnjoj analizi tog pitanja.


U klinču
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
default_cta
Love island Australija
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
PODACI STOŽERA

Danas isti broj zaraženih kao i prošle subote: 579 pacijenata na bolničkom liječenju, 8 preminulih


Više s weba