Sve o koronavirusu

Ministar koji je smirio naciju odgovorio je na VAŠA pitanja: 'Ovih dana očekujem više bolesnika'

Image
Foto: pixsell

U Hrvatskoj je potvrđeno 113 slučajeva zaraze koronavirusom

20.3.2020. u 14:31/ Vijesti.hr

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je sat vremena uživo odgovarao na pitanja građana.

Pojavio se videozapis koji pokazuje pripremu zagrebačke Arene za potrebe pacijenata?

"To pokazuje našu spremnost i promišljanje. Na području Zagreba, ali i svih centara, imamo primarne, sekundarne i tercijarne centre. Jedan od srednjih, za prijam srednjeteških pacijenata bit će Arena u kojoj su u tijeku pripreme."

Kad će se moći kupiti zaštitne maske?

"U prvom redu je važno da zdravstveni radnici, policajci, inspektori imaju zaštitnu opremu jer oni prvi dolaze u doticaj sa zaraženima. Takvih ima dovoljno. U ovom trenutku se razmišlja o nabavi novih."

Koliko su ugrožene osobe s autoimunim bolestima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao i svi stariji, kao i svi s kroničnim bolestima. I za njih vrijedi preporuka da ne napuštaju domove."

Što s pacijentima koji su imali dogovorene termine, ali su oni odgođeni?

"Bitno je da svi koji trebaju hitnu pomoć budu zbrinuti. Kasnije ćemo, kad završi ova priča, razgovarati što s onima koji budu zakinuti. Oni sa stanjima koja zahtijevaju adekvatan tretman će dobiti zdravstvenu zaštitu."

Imamo li dovoljno respiratora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
službena izjava

VIDEO 'U avionu su bili stranci, sav zračni promet obustavljen je. Ovo je prva nesreća u Puli'

"500 stacionarnih, 300 transportnih. Ako pogledamo u postotcima, to bi trebao biti daleko veći broj nego što je potencijalno teško oboljelih. Uglavnom, kapacitet od 800 respiratora je znatan i velik. Putem EU poduzeta je javna nabava na cijeloj razini Europe koja će omogućiti dodatnu nabavu respiratora."

Hoće li se ograničiti promet trajektima?

"Gledajući našu sadašnju epidemiološku sliku, ona je još jako dobra. Ne donosimo samostalno mjere. One su temeljene na mišljenju struke. U ovom trenutku ne možemo razgovarati o ograničenju internih migracija. U ovom trenutku to nije izgledno, ali to se može promijeniti."

Postoji li mogućnost da ugrožena skupina po pitanju smrtnosti postanu mladi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku nema elemenata koji bi pokazivali na kretanje bolesti u tom smjeru."

Kakve su upute za trudnice?

"Trudnice su općenito na neki način otpornije na sve infekcije. Zna se s nekakve druge infekcije da je broj trudnica daleko manji od drugih skupina."

Rezultati testiranja u Zagrebu pokazuju da je zaraženo čak 10 posto testiranih. Jesu li oni pribrojeni ukupnom broju zaraženih?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi pozitivno testirani u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" su pribrojeni ukupnom broju. Činjenica je da je oko 10 posto testiranih pozitivno, a tome je tako jer se ondje šalju selekcionirani pacijenti iz Klinike za infektivne bolesti.

U vezi s lijekovima koji su se pojavili vani, što je s njima?

"Struka jedina na to može odgovoriti. Bilo je informacija o lijekovima u Francuskoj pa se to pokazalo netočnim. Siguran sam da infektolozi znaju prepoznati što bi moglo biti od utjecaja, a što ne. Moramo biti objektivni i ne nasjedati spinovima.

Preporuke za sve rizične skupine su iste, izbjegavanje kontakata, održavanje higijene. Već sam rekao, dvojaki je način prenošenja: kapljična zaraza, dok govorimo, kašljemo... Ako nam je osoba blizu, manje od jedan metar u zatvorenom, ili dva metra na otvorenom, ona može udahnuti to. Drugi način je kada aerosoli padnu na površinu, tamo mogu preživjeti i ako netko to dodirne može virus prijeći u organizam, ali samo putem sluznice nosa, ustiju i očiju. Ako održavamo distancu, peremo ruke, mogućnost infekcije je minimalna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moraju li hrvatski profesionalni vozači u samoizolaciju nakon povratka u Hrvatsku?

"Da. To je sada propisan tijek robe, kamiona i vozača koji regulira da će roba biti dostavljena, ali i da neće doći do širenja zaraze."

Zašto se testiranja održavaju samo u Zagrebu?

Jedino ovdje možemo provesti pouzdana testiranja. Postoje brzi, priručni testovi. Njih se može koristiti samo kad se dokažu da su vjerodostojni. Nažalost na tržištu se pokazuju testovi koji nisu dobri. Savjetujem svima da ih ne koriste. Svjedoci smo da su Talijani vršili brojna testiranja pa im rezultati nisu dobri. Zasad nema razloga mijenjati strategiju koja pobjeđuje. Ova naša broba traje pet-šest tjedana. Čitavo vrijeme govorimo: da je veći broj oboljelih, onda bi se već povećao broj zaraženih, teških bolesnika. Tome nije tako, dakle strategija je više nego utemeljena."

Koje su procjene što se tiče broja zaraženih?

"Ni to ne možemo reći. Znamo koliki je broj oboljelih bio u Kini, koliki je u Italiji, to su informacijski kriteriji u kojima se krećemo. Ovih dana očekujem više bolesnika."

Treba li jesti voće i povrće?

"Da, konzumiranje voća i povrća uvijek je dobro došlo. Ono donekle jača imunitet, to se ne treba odbaciti. Ali sigurno je da to ne može biti jedina strategija borbe protiv virusa."

Koliko će trajati epidemija?

"Nemoguće je to predvidjeti. Ono što je obećavajuće jest da epidemija u Kini jenjava. Svaka pandemija ima uzlaznu fazu, vrhunac i onda počne jenjavati. Ja se nadam da će do lipnja ili srpnja oslabjeti. Ali, sve se može promijeniti."

Simptomi za koronavirus, prehladu i gripu. Kako ih razlikovati?

"Nemoguće ih je u početku razlikovati. Najvažnija je epidemiološka slika, to će vas prvo pitati. Otkud ste došli, s kim ste bili u kontaktu. U početku nema bitnih razlika u simptomima prehlade, gripe i infekcije koronavirusom."

Koliko traje oporavak, od dijagnoze do ozdravljenja?

"To je individualno, netko ima gripu tri dana, netko deset dana. Većina virusnih bolesti ima dinamiku. Oporavak je duži od obične gripe."

Lijepo je vrijeme. Ići ili ne ići van?

"Neupitno da je vrlo poželjno biti na zraku, gibati se, ali nikako ne u skupinama većima od pet ljudi i nepoštujući pravilo distanciranja od dva metra."

Je li obdukcijski nalaz preminulog gotov?

"Nalaz, mislim da u ovom trenutku nije gotov. Nije još definiran egzaktan uzrok smrti bolesnika."

Može li se pranjem šivanih maski na 90 stupnjeva ubiti virus?

"Nije problem ubijanja, nego jesu li maske od drugih materijala pogodne. Virus je malen i pitanje je koliko su velike pore tih materijala. No društveno šivanje maski pokazuje solidarnost, držanje zajedništva... Iskreno, ne znam djeluju li one. Ovo je dobrodošla društvena aktivnost, no pitanje je funkcionalnosti."

Koliko virus može živjeti vani?

"Virusi su male čestice koje su na granici žive i nežive prirode. Mogu živjeti jedino da dođu do naše stanice, ubace genski materijal u nas. Ne mogu dugo preživjeti izvan žive stanice. Inače je to dva do tri dana, ovaj virus navodno može nešto dulje, pet do šest dana. No to je u idealnim uvjetima."

Koja je četvrta faza borbe protiv koronavirusa?

"Karantena pojedinih područja. Ako do toga i dođe, to neće biti nešto posebno ograničavajuće jer mi moramo naći balans između ove situacije i ostalih životnih potreba.

Je li opasnija koronavirus ili sezonska gripa?

"Gripa je opasna, ali postoji dugo. Postoji određeni imunitet. Činjenica je da se svake godine virus može promijeniti, ali imunitet pomaže da lakše prebolimo bolest. Postoji i cjepivo. Gripa je stoljećima prisutna i dijelom smo se prilagodili. Pitanje je što bi bilo da se pusti u populaciju bez ikakvog imuniteta, možda bi bila gripa opasnija od ovog virusa. Koronavirus je novi virus, kad je došao, nitko nije imao imunitet, sad se on u Kini već stvara."

Mogu li se zaraziti i kućni ljubimci?

"Koliko sam upoznat, ne mogu."

Koliko je zaista zaraženih u Hrvatskoj?

"Možete biti sigurni da je broj pozitivno testiranih upravo onaj koji govorimo. Kalkulacijama se ne može sakrivati stvarnost. Sve će se prije ili poslije dokazati. Naša odluka je da budemo transparentni."

Zašto se rigoroznije mjere nisu uvele ranije?

"Tvrdim na osnovi epidemiološke situacije da su mjere poduzete pravodobno. U odnosu na neke okolne zemlje, mi se dobro držimo. Moglo se ljude zatvoriti u stanove, no bi li to zaustavilo širenje epidemije? Odgovor je - ne bi. Struka mora jasno reći koja su pravila, postupci, i koje su preporuke. A mi, ako smo dovoljno objektivni, držat ćemo se tih pravila."

"Čuvajmo sebe jer tako čuvamo i druge. Budimo dovoljno odgovorni da svi skupa zajedno usporimo širenje epidemije. Kad jednom ona bude iza nas, bit ćemo svi skupa pametniji i sretniji", poručio je na kraju ministar Beroš.

Tijek događaja oko koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu uživo pratimo OVDJE.

Više s weba

Pročitajte još

Image
PREŽIVLJAVANJE KORONE

Posjetili smo post covid-odjel u Dubravi! Dolaze i mladi pacijenti, koji su bez drugih bolesti završili na bolničkom liječenju. Mjesecima nakon - osjećaju posljedice

Više s weba