Traži se lijek

Uzrok vrlo opasne nuspojave Covid-19 bolesti mogao bi biti naš vlastiti autoimuni odgovor

Image
Foto: Shutterstock

Znanstvenici su otkrili da je kod oko polovine pacijenata koji su razvili težak oblik bolesti povišena razina i "autoantitijela" i neutrofilnih ekstracelularnih zamki

8.11.2020. u 14:10/ Vijesti


Nova studija pokazala je zašto Covid-19 može dovesti do nenormalno puno ugrušaka u krvi, opasnoj nuspojavi bolesti koja može uzrokovati oticanje udova, ljubičaste osipe, ali i povećati tizik od moždanog udara ili zatajenja bubrega. 

Prema studiji objavljenoj u časopisu Science Translational Medicine,  sa Sveučilišta u Michiganu pokazali su da je neobičan broj krvnih ugrušaka kod pacijenata s Covid-19 bolešću rezultat eksplodiranja bijelih krvnih zrnaca i otpuštanja autoimunih antitijela koji potiču zgrušavanje krvi.

Nazvana antifosfolipidna antitijela, poznata su kod pacijenata s autoimunom bolesti koja se naziva antifosfolipidni sindrom. Proizvodi ih imunološki sustav i one ciljaju na stanice tijela uzrokujući ugruške u krvnim žilama. 

Sada je očito da su ta problematična antitijela prisutna i kod ljudi koji su hospitalizirani zbog Covid-19 bolesti. Znanstvenici su otkrili da je kod oko polovine pacijenata koji su razvili težak oblik bolesti povišena razina i "autoantitijela" i neutrofilnih ekstracelularnih zamki, koje nastaju iz bijelih krvnih stanica. Još je nejasno što potiče razvoj tih antitijela

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Spektar simptoma

21 znak da ste možda već preboljeli covid-19, a da toga uopće niste bili svjesni

Image
Spektar simptoma

21 znak da ste možda već preboljeli covid-19, a da toga uopće niste bili svjesni

Testovi na miševima potvrdili sumnju

"Kod pacijenata s Covid-19 bolesti, vidimo neprestani, pojačani ciklus upale i stvaranja ugrušaka u tijelu,” rekao je jedan od autora studije, dr. Yogen Kanthi, dodajući da bi antitijela mogla biti krivac za to.

Znanstvenici su, kako bi potvrdili hipotezu, u tijela miševa ubrizgali neutrofile i antitijela i doista primijetili stvaranje ugrušaka.

Upravo se čita

Image
nekima će se svidjeti

Od danas pojeftinjuju neke cigarete, Carinska uprava objavila tablicu

Znanstvenici ipak kažu da ima nade za liječenje pacijenata kod kojih se počne događati stvaranje ugrušaka. Moglo bi ih se liječiti plazmaferezom, kojom se krv filtrira izvan tijela, a znanstvenici su započeli i nasumično kliničko ispitivanje lijekova protiv zgrušnjavanja.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZDRAVLJE JE NAJVAŽNIJE

Glavni državni inspektor za RTL podrobno objasnio kazne za one koji se ne pridržavaju samoizolacije

Više s weba