jasna poruka

VIDEO Policija o provođenju novih mjera: 'Neće biti nasilnog upada u stanove'

1.12.2020. u 9:25/ Vijesti.hr

'U konkretnom slučaju se ni na koji način policiji ne daju nove ovlasti jer policijske ovlasti nisu propisane tim zakonom', kazao je Davor Posilović

Nakon što su jučer najavljene kazne za nepridržavanje mjera, od 500 kuna za nenošenje maske do 10.000 kuna  za organizaciju privatnih okupljanja s više od 10 osoba danas je u ravnateljstvu policije u Zagrebu održana konferencija za novinare na kojoj je policija objasnila na koji način misle provoditi nadzor pridržavanja mjera Stožera.

"Policija redovito provodi nadzor nad poštivanjem odluka Stožera. U ovom slučaju se ni na koji način policiji ne daju nove ovlasti jer policijske ovlasti nisu propisane tim zakonom", kazao je Davor Posilović, načelnik Sektora policije PU zagrebačke. 

Odgovorio je i na pitanje hoće li pripadnici Civilne zaštite moći pozvoniti nekome na vrata.

"Kao i kod bilo koje dojave poduzet će se prvo provjera navoda. Jer ne možemo isključiti da dojava bude netočna i lažna. Djelovanje Civilne zaštite bit će u okviru njihovih ovlasti. Ovlasti koji se tiču u zadiranje ljudskih prava provodi policija. Ako Civilna zaštita nešto ne bude mogla riješiti tražit će pomoć policije koja će takvu pomoć pružiti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što će biti ako netko odbije otvoriti vrata i hože li se tražiti sudski nalog objasnio je: "Radi se o primjeni policijskih ovlasti koje se nisu mijenjale. Bit će isto kao i kada se utvrdi da se u nekom objektu krši javni red i mir. Prikupit ćemo osnovanost sumnje. Mogućnosti nasilnog ulaska u stan nisu moguće bez naloga. Ako izvidima dođemo do sumnje da se radi o kaznenom djelu, tražit će se sudski nalog. To je kranja mjera. Nikakvog nasilnog upada u stanove nema temeljem izmjena zakona. To nije intencija zakonodavca", kazao je. 

Građani u pravilu surađuju

Dodao je  da u provedbi svojih ovlasti, inspektori civilne zaštite imaju pravo zatražiti osobnu iskaznicu te da u slučaju da osoba odbije pokazati osobnu iskaznicu, mogu zatražiti pomoć policije. 

Upravo se čita

Image
NEOPISIV OSJEĆAJ

Vatreni kroz dramu penala srušili veliki Brazil i ušli u novo polufinale

"Ako ćemo citirati zakone, postoji odredba, mora se raditi o prijekoj potrebi da se radi o ugrožavanju zdravlja većeg broja osoba. U svakom slučaju će se dobro procjenjivati radi li se o takvoj situaciji i tek onda uz nalog suda eventualno ići u krim istraživanje. U pravilu se ne bi trebalo raditi o tome, teško je zamisliti takvu situaciju", objasnio je.

Naglasio je kako policija u pravilu nailazi na suradnju s građana, dodavši da je cilj da se suzbije širenje bolesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je objasnio i naplaćivanje kazni rekavši da kao i za sve prekršaje, uvijek postoji mogućnost da se primjeni mjera upozorenja, kao i za sve druge prekršaje. Dakle, moguće je prvo upozorenje.

Prema djeci postupat će se uz nazočnost roditelja ili skrbnika ili uz nazočnost pripadnika Centra za socijalnu skrb. Neće kontrolirati javni prijevoz, osim u slučaju ozbiljnog kršenja mjera. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
borba nije gotova

Glavni riječki epidemiolog uvjeren: 'Brojke se neće tako brzo popraviti! Evo što nas čeka ove jeseni'

Više s weba