pomoćnik alemke markotić

Vodeći infektolog o mogućem trajanju epidemije: 'U rano ljeto ne bih nikako rezervirao godišnji'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ono što sve zanima je nazire li se bar epidemiji kraj, a mnogi već razmišljaju kada će moći normalno na godišnji odmor

6.4.2020. u 11:11/ Vijesti.hr

Što će biti s epidemijom koronavirusa, kada bi mogle popustiti protuepidemijeske mjere, a život se vratiti u normalu, teško je prognozirati. Teško je to i stručnjacima poput infektologa doc. dr. Roka Čivljaka, pomoćnika ravnateljice Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević” koja naciju svakodnevno izvještava o stanju s koronavirusom. 

"Što će biti s ovom epidemijom, to zasad ne znamo. Danas znamo o Covidu-19 puno više nego prije tri mjeseca. Imamo veće brojke pa i više informacija, koje pokazuju da ovo nije bezazlena epidemija jer dosad je oboljelo više od milijun i umrlo više od 50.000 ljudi. To su brojke koje su značajno nadmašile i SARS i MERS zajedno”, objasnio je dr. Čivljak za Jutarnji list razloge zbog koji se ne smije opustiti struka, ali ni građani, koji svojim ponašanjem najviše mogu pomoći da se zauzda epidemija.

Ono što sve zanima je nazire li se epidemiji bar kraj, a mnogi već razmišljaju kada će moći ( i hoće li moći) normalno na godišnji odmor. 

“Nema brojki, nema datuma... Rekao sam svojim ljudima kad su me pitali što s godišnjim - u rano ljeto ne bih rezervirao nikakvo ljetovanje na moru, ali sredinom ljeta i tamo negdje u kolovozu to bih se već usudio uplatiti. Vjerujem da će do ljeta koronavirus splasnuti. Zapravo, veselim se babljem ljetu ove godine”, zaključuje optimistično dr. Čivljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Dolazi sezona gripe

Kako prepoznati ima li netko gripu ili koronu? U Zavodu Andrija Štampar spremni su za istodobna testiranja

Više s weba