pandemija koronavirusa

Vučić: 'Testiramo više nego zemlje bivše Jugoslavije zajedno, a testovi su nam četiri puta jeftiniji nego u Hrvatskoj''

Image
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Vučić je rekao da su Srbiju testovi koštali 50 milijuna eura

4.7.2020. u 13:56/ Hina

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbacio je u subotu tvrdnje kako Srbija ne testira dovoljno na koronavirus, ustvrdivši da je testirano više nego u svim ostalim državama nekadašnje Jugoslavije zajedno.

Testovi koštali 50 milijuna eura

Sjeverna Makedonija testirala je 64.000 ljudi, BiH 97.000, Hrvatska 82.000. Srbija 428.000. Bugarska, koja je iste veličine i uz to članica EU-a - 147.000, a Mađarska koja je veća od Srbije 281.000, rekao je Vučić novinarima na vojnom aerodromu u Batajnici tijekom predstavljanja bespilotnih letjelica Vojske Srbije nabavljenih od Kine.

On je naveo da su samo četiri zemlje u Europi - Njemačka, Austrija, Švicarska i Italija - testirale više stanovnika od Srbije, razmjerno broju stanovnika.

Vučić je rekao da su Srbiju testovi koštali 50 milijuna eura, uključujući i laboratorijski rad.

"Imamo ih još 300.000, pa vidite koliko je to, to je još 30 milijuna", naglasio je Vučić, navodeći da testiranje na osobni zahtjev u Srbiji košta 50 eura, a Hrvatskoj više od 200 eura.

Vučić je ocijenio da se pokazuju znaci stabiliziranja stanja u Novom Pazaru, jednom od žarišta koronavirusa, gdje je, po njegovim riječima, u petak bilo 205 hospitaliziranih, a petero pacijenata je umrlo. U subotu u covid bolnici ih je 183, a preminule su još dvije.

Zdravstvene vlasti u Srbiji prijavile su u petak 11 žrtava infekcije covid-19, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije 6. ožujka, a  potvrđeno je još 309 slučajeva koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog pogoršane epidemiološke situacije izvanredne mjere proglašene su u Beogradu, te u još sedam gradova.

Srbijanski predsjednik je naveo da su tijeku pregovori da se podigne "velika bolnica koja će stalno raditi" koja bi mogla biti glavna privremena bolnica za mogući sljedeći val korone, ali i trajati sljedećih 30 godina.

"Ako nas virus ovako bude mučio i ako nas ovako muči tijekom ljeta, tko zna što će biti na jesen", rekao je Vučić.

Image
koronavirus

U Vojvodini ponovno raste broj zaraženih: 'Epidemiološka situacija je nestabilna, ali je pod kontrolom'

Image
koronavirus

U Vojvodini ponovno raste broj zaraženih: 'Epidemiološka situacija je nestabilna, ali je pod kontrolom'

Privremena bolnica

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će od ponedjeljka u sportskoj dvorani Arena biti otvorena privremena covid bolnica s 500 kreveta i svim uvjetima za prijem oboljelih od koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
službena izjava

VIDEO 'U avionu su bili stranci, sav zračni promet obustavljen je. Ovo je prva nesreća u Puli'

Komentirajući ekonomsku situaciju u zemlji, Vučić je rekao kako je Srbija "jedina zemlja kojoj MMF nije spustio prognozu rasta", a na pitanje o mogućim dodatnim mjerama potpore gospodarstvu, poručio kako "država nije ćup iz kojeg možete uzimati koliko hoćete".

"Ovo kao da se komunizam vratio na mala vrata - državo daj i plati. Odakle?", upitao je Vučić, naglasivši kako država nema više novca za davanje, jer bi to povećalo javni dug.

"Obećao sam građanima da javni dug neće ići iznad 60 posto BDP-a", rekao je srbijanski šef države.

Prema posljednjim službenim podacima Uprave za javni dug Ministarstva financija od 31. ožujka udio duga je 51,9 posto BDP-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Gube bitku

Lažne vijesti o koroni opasno se šire društvenim mrežama, a one ne reagiraju u više od 90 posto slučajeva

Više s weba