KRIZA SE OSJEĆA

Zadar pomaže poduzetnicima: 'Mjera je dobra. Potrebno je ukinuti i plaćanje prireza'

1.4.2020. u 16:48/ Nikolina Radić

Pozitivno je što Zadar zasad ne planira zaustaviti kapitalne projekte vrijedne 400 milijuna kuna

Korisnici najma gradskih prostora neće plaćati najam, a manjak u gradskoj blagajni će se premostiti i smanjivanjem plaća u gradskoj upravi i gradskim poduzećima. 

Zadarske vlasti među prvima su se odlučile na rezove u vlastitim redovima. Gospodarski kotač i potrošnja, smatraju, ne smije se zaustaviti, a mjere će se provoditi najmanje tri mjeseca.

Trgovac suvenirima kreditno se zadužio i napunio skladište rekvizitima za Europsko nogometno prvenstvo, a onda je koronavirus otkazao natjecanje i zatvorio njegovu trgovinu u središtu Zadra. Grad je, kao odgovor na takve situacije, odlučio ne naplaćivati najam svojih prostora.

"Mjera je dobra, ali realno, mogla se očekivati jer mi nismo koristili te javne prostore niti površine i zašto bismo ih uopće i platili?  Nadalje, imamo odvoz komunalnog otpada koji uopće nitko ne odvozi jer ga i ne stvaramo", upozorava Mladen Malta, predsjednik Udruženja obrtnika Zadar i vijećnik Grada Zadra.

Zato su obrtnici i trgovci gradskoj upravi predložili oslobađanje od plaćanja drugih obveza, što podržava i oporba.

"Očekujemo isto tako da se ukine i prirez, očekujemo dobar niz drugih mjera, dakle neplaćanje računa za čistoću, za odvodnju, za vodu jer u ovom trenutku ako vam je netko zabranio da radite, onda ne vidimo smisao da u ovom trenutku ti ljudi plaćaju račune i praktički srljaju u propast", naglašava ErolGaši (SDP), vijećnik Grada Zadra.

Gradonačelnik Branko Dukić razmatra te mjere, a već je najavio i rezanje plaća u gradskoj upravi i gradskim poduzećima jer će se i prihodi smanjiti za 15-ak milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu reći da u ovome trenutku Grad loše stoji. On je financijski stabilno, dobro, ali ponajprije moramo biti solidarni i na ovu sada situaciju biti pripravljeni, ali i za eventualno lošiji scenarij", tvrdi Dukić.

Postotak i model rezanja razmatraju oprezno jer se potrošnja, poručuje, ne smije zaustaviti.

"Želimo da sve radi koliko god je normalnije moguće, naravno uz poštovanje svih zdravstvenih i drugih mjera", govori gradonačelnik Zadra.

Iako su građani i poduzetnici u strahu zbog posljedicakrize, pozitivno je što Zadar zasad ne planira zaustaviti kapitalne projekte vrijedne 400 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PITALI SMO VAS

Ima li Tomašević podršku građana? Čak 58 posto vas kaže da je bolji i od pokojnog Bandića

Više s weba

Pročitajte još

Image
OTKRIVEN PRVI SMRTNI SLUČAJ

AstraZeneca se u Hrvatskoj sada samo koristi za docjepljivanje. Hematologinja za RTL tvrdi: Nuspojave su daleko manje

Više s weba