RTL EKSKLUZIVNO DONOSI DRUGU STRANU

Zaraženi liječnici s Rebra: 'Nismo prekršili zabrane i nije istina da smo zatajili putovanje'

Image
Foto: Pixsell

Tvrde da svoje putovanje nisu zatajili

18.3.2020. u 22:27/ Igor Bakšaj

RTL je u posjedu pisma koje su liječnici KBC-a Zagreb, prozvani da su prešutjeli svoje putovanje u Austriju te time u rizik doveli pacijente i ostale djelatnike, poslali na desetak službenih adresa, a u kojem iznose svoju stranu priče.

Ističu da su u austrijsku pokrajinu Korušku putovali u razdoblju od 6. do 8. ožujka, a ne od 13. do 15. ožujka kakva je percepcija javnosti te da u vremenu kada su oni bili tamo Koruška nije bila na listi područja visokog rizika. Potvrđeno im je to, navode, nakon konzultacije s infektolozima koju su obavili 9. ožujka, odmah nakon povratka u Hrvatsku.

Tvrde da u dokumentu "Preporuke vezane za sudjelovanje na inozemnim kongresima", koji je ravnatelj Ante Ćorušić zaposlenicima KBC-a poslao u petak 6. ožujka, nema preporuka ni zahtjeva o javljanju o provedenim putovanjima ni ikakvih zabrana.

Tvrde da nisu zatajili putovanje

U pismu posebno naglašavaju da je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske tek 12. ožujka donio odluku o mjerama samoizolacije za putnike iz Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica inkriminiranih liječnika, koji su također zaposlenici Medicinskog fakulteta, otišli se u samoizolaciju nakon što je 12. ožujka Medicinski fakultet odlučio da u samoizolaciju trebaju svi djelatnici i studenti koji su bili izvan Hrvatske unatrag 14 dana.

Inkriminirani liječnici u svom zaključku navode da su bili na privatnom putovanju pretprošli vikend te da time nisu prekršili nijednu odluku niti preporuku nadležnih tijela, kao ni svojih poslodavaca. Netočno je, tvrde, da su svoje putovanje zatajili.

Upravo se čita

Image
Što kažu stručnjaci?

Možemo li uštedjeti na potrošnji energije? Utječu energetski razred, pravilna uporaba...

Navode da od ukupno dvoje pozitivnih liječnika njihove klinike, jedan inkriminirani liječnik nije ni bio na spomenutom putovanju, a da druga liječnica nakon putovanja uopće nije sudjelovala u radu klinike.

Iz svih navedenih razloga, smatraju inkriminirani putnici, nisu predstavljali ugrozu za bolesnike i osoblje KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstve Vili Beroš u večerašnjem Direktu na pitanje je li čuo obje strane, rekao je: "Kontaktirao sam ravnatelja. Do mene su došle i druge informacije. Morat ćemo o tome razgovarati".

Podsjetimo, nakon pojave medijskih informacija da su neki liječnici KBC-a Zagreb namjerno zatajili svoj put na skijanje u Austriju te time u bolnicu donijeli koronavirus u javnosti se digla velika buka. Na takvo navodno postupanje oštro su reagirali premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš, a u izvide je krenula i policija.

"Kao što je već najavio ministar Vili Beroš, ti liječnici će svakako biti sankcionirani te će snositi posljedice za svoje neodgovorno ponašanje sukladno odluci nadležnog tijela", poručili su u srijedu iz Vlade putem Twittera.

Više s weba

Pročitajte još

Image
EPIDEMIOLOŠKA SLIKA

U Hrvatskoj aktivno 2017 COVID slučajeva. Stožer objavio današnje brojke, umrla jedna osoba

Više s weba