U Split dolaze Beroš i Bedeković

Koronavirus u splitskom staračkom domu! 'Zaraženo je nekoliko korisnika, evakuirano oko 50 osoba'

Image

Split, dom, koronavirus

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

Riječ je o Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu.

8.4.2020. u 7:15/ Vanja Deželić, I.K., Hina

Kako su nam sinoć potvrdili u Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, u evakuirani su korisnici Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu.

"Došlo je do zaraze nekoliko korisnika, ne znamo još točan broj. Zato se obavila preventivna evakuacija oko 50 korisnika, cijeli jedan kat. Dogovoreno je da ih se prebaci u bolnicu na Križinama", kazao nam je DavorPavić, glasnogovornik Splitsko-dalmatinske županije.

Ukupno je u domu oko 350 korisnika, ali opasnost prijeti samo na katu gdje se potvrdila zaraza nekoliko osoba.

"Preko noći ćemo utvrditi o kolikom se broju zaraženih točno radi", naveo nam je u telefonskom razgovoru Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na terenu su epidemiolozi te svi zdravstveni djelatnici potrebni kako bi se evakuacija provela na odgovarajuć način.

Image

Evakuacija korisnika doma za starije i nemoćne u Splitu: 10 štićenika je pozitivno na koronavirus

Fotogalerija
Image

Evakuacija korisnika doma za starije i nemoćne u Splitu: 10 štićenika je pozitivno na koronavirus

Fotogalerija

Inače, bolnica Križine postala je središnja zdravstvena ustanova za bolesnike zaražene koronavirusom. U nju su smješteni pacijenti iz četiri dalmatinske županije jer kapaciteti su dostatni za tako nešto, zbog čega je jasno da će i korisnici evakuirani iz Doma dobiti adekvatnu skrb i smještaj.

Upravo se čita

Image
Slučaj od 200 mi. kuna

Odbijen Mamićev zahtjev za izuzećem troje osječkih sudaca

"Bolnica je spremna, imali smo dovoljno vremena pripremiti se i moram reći svima da je naš KBC izvanredno pripremljen i organiziran. Svjesni smo svoje posebnosti i važnosti, kao strateški najvažnija zdravstvena ustanova u Hrvatskoj. Organizirali smo i naše osoblje, tako da će raditi u smjenama - jedan će dio raditi, drugi biti kod kuće. Tako se neće miješati pa smo sigurni da nisu zaraženi i moći će se baviti liječenjem bolesnika. Moram pohvaliti sve djelatnike, požrtvovni su, surađuju i organizirani su", naglasio je Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

U Split tokom dana dolaze ministar Beroš i ministrica Bedeković. Kako javljaju mediji, zaraženih osoba je deset

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još traje transport štićenika splitskog Doma umirovljenika

Do jutros u osam sati 42 štićenika Doma za starije osobe u Vukovarskoj ulici transportirano je u KBC Split, još osmero tamo će ih biti prebačeno tijekom jutra, a zbog pojave koronavirusa u tom domu Split će posjetiti ministri Vili Beroš i Vesna Bedeković, doznaje se od župana Blaženka Bobana.

Transport korisnika Doma je tijekom noći išao usporeno jer su svakom od njih prilikom dolaska u bolnicu napravljene sve nužne pretrage među kojima i EKG. Radi se o korisnicima koji su svi stariji od 85 godina. Po informacijama liječnika koji su izvijestili župana svi su u dobrom stanju s obzirom na dob.

"Deset korisnika kojima je utvrđen koronavirus smješteni su u Respiracijski centar, dok su ostali zaprimljeni na Kliniku za infektivne bolesti na Križinama. Tijekom jutra će se u bolnici na COVID 19 testirati preostalih 40 umirovljenika", kazao je Hini župan Boban.

Dodao je da je od sinoć u kontaktu s ministrom zdravstva Vilijem Berošom koji se zajedno s ministricom za socijalnu politiku Vesnom Bedeković zaputio u Split gdje ih se očekuje tijekom jutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će ministri prvo ići u KBC Split na Križinama nakon čega će obići i Dom za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici.

Evakuacija korisnika iz Doma za umirovljenika u Vukovarskoj ulici započela je sinoć oko 22.30 sati, nakon što je kod njih desetero utvrđen koronavirus. Zbog toga je započela evakuacija svih štićenika na drugom katu Domu na kojem ih je ukupno 50.

Među njima je 15 štićenika zadnjih desetak dana imalo povišenu tjelesnu temperaturu, no, kako je rekao ravnatelj Doma Ivan Škaričić, o njima je brinula liječnica. U ponedjeljak je testirano 15 štićenika, no jučer je nalaz stigao samo za njim deset.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Prva karantena u Dubrovniku

Epidemije kuge: Najteže pojave u hrvatskoj povijesti! Justinijanova kuga, Crna smrt...

Više s weba