KOALICIJSKI SASTANAK

Marić: 'Fokus je na očuvanju radnih mjesta, ali ne znamo koliko će ovo sve skupa trajati'

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Rekao je i da će gubitak države od slabije naplate PDV-a biti veći od 1,5 milijardi kuna za mjesec i pol dana

31.3.2020. u 17:09/ Vijesti.hr

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je uoči sastanka koalicijskih partnera u Vladi da će fokus i drugog paketa Vladinih mjera pomoći gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa biti na osiguranju likvidnosti i očuvanju radnih mjesta.

"U odnosu na prvi set mjera i dalje ne znamo ključnuvarijablu: do kada će sve ovo   trajati. Kako god bilo, ideja je na tragu mjera koje smo do sada napravili - opet je fokus na osiguranju likvidnosti i očuvanju radnih mjesta", rekao je Marić.

Upitan za komentar prijedloga oporbe o jednogodišnjem moratoriju na plaćanje kredita, rekao je da taj prijedlog nije vidio. Banke će se, kako je rekao, vjerojatno razlikovati u ponudi na što će i na koje vrijeme ponuditi moratorije, ali najvažnije je da ga svi pogođeni - poduzetnici i građani, mogu dobiti.

Kaže da nijedna od banaka, prema njegovim informacijama, ne razmatra moratorij kraći od tri mjeseca.

"Što će se događati nakon toga - hoće li biti potrebe za ekstenzijama ili reprogramima, razgovarat ćemo", rekao je Marić.

Na pitanje hoće li drugi paket mjera biti sažetiji od prvoga, odgovorio je da hoće.

"Nije važno koliko će novih mjera biti, nego da budu nadomjestak za postojeće, poštujući određene komentare poduzetnika i drugih s kojima komuniciramo, a i sami vidimo razvoj događaja", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvijestio je da su do danas stigle 52.000 zahtjeva za odgodu plaćanja poreznih davanja.

Upitan je li Vlada spremna popustiti neprehrambenim trgovinama koje traže popuštanje restriktivnih mjera, odgovorio je da je glavni fokus na zdravlju i ljudskim životima, ali da treba uzeti u obzir i druge apele.

"Sve ono što se može održavati, a da ne ugrožava epidemiološku sliku, situaciju i perspektivu Hrvatske, mislim da trebamo vidjeti i prepoznati", rekao je Marić.

Marić je rekao i da će gubitak države od slabije naplate PDV-a biti veći od 1,5 milijardi kuna za mjesec i pol dana, s čime se ovih dana nagađa u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRVI ovogodišnji ugriz

Istrijana ugrizao poskok, on nastavio s branjem šparoga, presvukao se pa tek onda otišao na Hitnu

"Bilo bi sjajno kad bi pad bio toliki", rekao je te najavio da će zajedno s novim mjerama biti prezentirano i stanje proračuna.

Dodao je da ožujak sam po sebi neće donijeti neke veće posljedice od epidemije koronavirusa, no očekivanja za travanj i svibanj su drukčija.

Što se tiče rashodnestrane proračuna, najavio je detalje za ovaj tjedan te dodao da je i država sudionik u gospodarstvu kroz potrošnju, plaće itd.

"Sve to treba dobro izbalansirati i u takvim okolnostima pronaći pravu mjeru", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne možemo, kako je istaknuo, zanemarivati jedan na račun drugog sektora, a izbalansiran je pristup vrlo važan.

Na pitanje što znače najave o aktiviranjudržavne imovine, rekao je da sve što imamo na raspolaganju, pa i ono na što do jučer nismo ni pomišljali. 

Dodao je da se računa sa znatnim padom prihodne strane proračuna pa treba doći do likvidnosti i kroz druge izvore - s jedne strane to su zaduženja, a s druge razmotriti i je li moguće u kratkom roku nešto napraviti po pitanju aktivacije državne imovine.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je pak kako je neupitan otpis davanja onim gospodarskim subjektima kojima je zabranjen rad zbog pandemije koronavirusa, ali da još treba vidjeti kojim mjerama osigurati likvidnost onima koji rade s 10, 20 ili 30 posto radnih kapaciteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otpis davanja je neupitan onima kojima je zabranjen rad, ako ti je zabranjen rad, ne možeš stvoriti ni minus. To je neupitno i mislim da će u tom smjeru ići mjere", rekao je Vrdoljak.

Dodao je da je još upitno kako će se pomoći onima koji mogu raditi, ali u uvjetima gdje su na 10, 20 ili 30 posto svojih radnih kapaciteta te kojim će se mjerama njima osigurati likvidnost.

Više s weba

Pročitajte još

Image
sve češća pojava

Prošle godine dijagnosticirano 12 tisuća post COVID slučajeva, u samo dva mjeseca ove godine dvostruko više

Više s weba