COVID-19

Zemlje diljem svijeta kreću u borbu protiv drugog vala epidemije: 'U vrlo smo osjetljivoj fazi'

Image
Foto: Shutterstock

Epidemija koronavirusa nikad se nije zaustavila

23.8.2020. u 8:41/ Hina

Zemlje poput Južne Koreje u nedjelju su se odlučile za nove, strože mjere protiv Covida-19, zatvarajući plaže i restorane kako bi pokušale izbjeći drugi val, dok se u nekim drugim zemljama kao uzrok mogućeg drugog vala označava povratak s godišnjih odmora.

Seul je na čitavom svojem teritoriju od nedjelje uveo restrikcije koje su već na snazi u glavnom gradu, od sportskih susreta u zatvorenom do zatvaranja muzeja.

Odluka je donesena nakon što je zemlja koja se zahvaljujući testiranju i brzom pronalaženju kontakata uspjela dobro othrvati prvom valu, registrirala više od 300 slučajeva dva dana zaredom, najviše od ožujka.

Image
Na crvenoj smo im listi

Austrija ublažila mjere za Hrvate: Nekima ipak neće biti potreban negativan test na koronavirus!

Image
Na crvenoj smo im listi

Austrija ublažila mjere za Hrvate: Nekima ipak neće biti potreban negativan test na koronavirus!

"U vrlo smo osjetljivoj fazi koja bi mogla biti početak drugog vala u zemlji", rekao je ministar zdravstva Park Neung-hoo u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europi je također prisutan strah od drugog vala, poglavito u Italiji koja je bila jedna od najpogođenijih zemalja u prvom.

Područje Rima registriralo je rekordan broj u 24 sata od početka pandemije od kojih je većina vezana uz povratak s odmora.

Upravo se čita

Image
EUROPARLAMENTARAC

Picula: 'Hrvatska treba sudjelovati u obuci Ukrajinaca, ali vlada to loše komunicira'

Upire se prstorm na povratnike sa Sardinije koja je bila pošteđena u prvom valu, ali na kojoj su dolasci i odlasci neopreznih turista doprinijeli širenju virusa.

U svjetlu te situacije, predsjednik regije Lacio Nicola Zingaretti zatražio je uvođenje "hitnih kontrola na mjestima iskrcaja" s otoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Njemačkoj je broj novih zaraza narastao zadnjih dana, zbog masovnog povratka turista koji su proveli praznike u rizičnim područjima.

Broj potvrđenih slučajeva u nedjelju, nova 782, manji je nego prethodnog dana kada je bilo registrirano preko dvije tisuće novozaraženih, 2034.

Posljednji je put broj novozaraženih u zemlji bio viši od toga 25. travnja, kada je evidentirano 2055 novih slučajeva infekcije.

U Irskoj su vlasti ovaj tjedan odlučile osnažiti mjere o okupljanjima, pa je sada najveći broj dopuštenih osoba šest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj se zemlji, kao i u ostatku Europe, vlasti pripremaju za novu školsku godinu, dok Svjetska zdravstvena organizacija preporuča nošenje maske za svu djelu iznad 12 godina, u svim situacijama u kojima ju nose i odrasli.

Francuska je nametnula sustavno nošenje masku u razredima. "Nalazimo se u rizičnoj situaciji" u smislu covida-19, rekao je ministar zdravstva Olivier Véran u razgovoru za list Journal du Dimanche, ističući strahove da bi mladi mogli prenijeti bolest starijima i osjetljivijima.

Epidemija se nikad nije zaustavila, "ona je samo bila kontrolirana u vrijeme karantene", rekao je.

Na svjetskoj razini, broj zaraženih u nedjelju je prešao 23 milijuna kao i 800.000 umrlih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Latinska Amerika i Karibi imaju više od 255.000 umrlih.

Više od polovice umrlih na planeti bilježe četiri zemlje: SAD, Brazil, Meksiko i Indija.

Više od 60.000 osoba umrlo je od covida-19 u Meksiku, što je brojka koja je nadaleko premašila "najkatastrofičniji scenarij" nadležnih.

U Indiji je broj zaraženih prešao u nedjelju 3 milijuna. Ta zemlja od 1.3 milijarde stanovnika ima 3,044.940 zaraženih sa 69.239 novih slučajeva u 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji milijun zaraženih Indija je zabilježila u samo 16 dana, a prošli u 21 dan, brže nego SAD ili Brazil.

Indija zadnjih 18 dana ima najviši broj novozaraženih dnevno u svijetu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
JEDAN OD PET KANDIDATA

Britanska ekipa znanstvenika proizvodi milijun cjepiva protiv koronavirusa: 'Ovo je riskantno'

Više s weba