ZARAŽENA TIGRICA

Životinje i korona: 'Kao što vi morate češće prati ruke, tako se češće moraju prati i šape'

Image
Foto: Pixabay

Ovo je prvi put da je osoba prirodnim putem zarazila životinju koja se razboljela

7.4.2020. u 11:30/ Ida Hamer

Nadia, četverogodišnja malezijska tigrica, pozitivna je na koronavirus. Prvi je to slučaj da se kod tigra pojavio COVID-19. U njujorškom zoološkom vrtu pretpostavljaju da je tigrica virus dobila od zaraženog zaposlenika koji u početku nije imao nikakve simptome bolesti.

VEZANE VIJESTI

''Jako smo iznenađeni jer ovo je prvi put da je osoba prirodnim putem zarazila životinju i ona se razboljela. Kada se Nadia razboljela, i ostali tigrovi i lavovi su se razboljeli'', objašnjava glavni veterinar Zoološkog vrta Bronx Paul Calle.

Odmah smo provjerili ima li suhog kašlja među stanovnicima Zoološkog vrta u Zagrebu. Zbog pandemije koronavirusa alejom vrta posjetitelji ne šeću već tri tjedna. U Zoološkom vrtu u Zagrebu nalaze se samo zaposlenici i životinje. 8800 životinja nema nikakvih simptoma, sve su zdrave, a Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta kaže: ''Da pokucam u drvo, niti tko kiše, niti kašlje, sve su nam životinje zdrave. Nijedna naša životinja nije bolesna, ali koliko znamo, ni ljudi. Imamo jedan sustav posebno organiziran da nam smjene ne budu zajedno, radimo sve kako bismo osigurali dobrobit životinja i dobro se brinuli o njima''.

Tigrica Nadia nije prva životinja kod koje se sumnja na koronu. Prvi je bio pas pomeranac iz Hong Konga koji je potkraj veljače bio “blago pozitivan” na COVID-19, a čija je vlasnica bila zaražena. Ispostavilo se da je pas bio kontaminiran, ali ne i zaražen. Svi su se prepali - znači li to i da životinja može zaraziti čovjeka?

Ivana Lohman Janković iz Ministarstva poljoprivrede podsjeća: ''Sve dosad poznate znanstvene spoznaje upućuju na činjenicu da se ova bolest u ovom trenu ne prenosi sa životinje na čovjeka. Sve životinje u kojih je bolest potvrđena nalazile su se u kućanstvima u kojima su ljudi primarno oboljeli od koronavirusa''.

Stručnjaci kažu da to što se tigrica zarazila i nije tako iznenađujuće. Molekularni virusolog Ivan Kristijan Kurolt objašnjava: ''To nije tako čudno. Uvijek ovisi o tome koji receptor, to jest koju staničnu molekulu virus koristi da uđe u stanicu. Ako tako neka slična molekula postoji u drugim životinjama, jako je vjerojatno da se mogu i one inficirati''.

Dakle, nema nikakvih dokaza da vas može zaraziti vaš kućni ljubimac, no kao što vi morate češće prati ruke, tako se češće moraju prati i šape, a veterinar Bruno Ljolje napominje: ''Osobno se stvarno ne bojim prijenosa s mene na kućnog ljubimca i obratno. Ono što bih ljudima preporučio jest da pripaze na higijenu jer ako se kontaktno može prenijeti s asfalta, izvor zaraze možda može biti i pseća šapa. Ne može štetiti ako psu operete noge u blagom šamponu svaki dan nakon šetnje''.

Da su im ljubimci izvor zaraze, građani se ne boje. Štoviše, pas je trenutno najbolji razlog za izlazak iz kuće, a od kućnih ljubimaca straha nema. Štoviše, oni kod vlasnika umanjuju stres, nemir i anksioznost - nešto što u ovom razdoblju i više nego dobro dođe. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
čeka se stožer

Stigli su prvi neslužbeni podaci - zaraženih je manje nego prije tjedan dana. Znači li to da epidemija ipak popušta?

Više s weba