važno otkriće

Znanstvenici otkrili da jedan dostupan lijek u roku od 24 sata sprječava širenje koronavirusa kod zaraženih pacijenata

Image

Laboratorij koronavirus

Foto: AP Images

Prekidanje širenja virusa dok ne dođe do masovnog cijepljenja moglo bi zaustaviti i ublažiti katastrofalne posljedice pandemije

4.12.2020. u 13:38/ Vijesti.hr

Tim znanstvenika s Instituta za biomedicinske znanosti pri državnom Sveučilištu Georgia tvrdi da su otkrili antivirusni lijek koji se u tijelo unosi oralno te u roku od 24 sata sprječava oboljele osobe da šire koronavirus na zdrave osobe. 

Riječ je o lijeku MK-4482/EIDD-2801, poznatiji pod nazivom Molnupiravir, koji za jedan dan potpuno obustavlja mogući prijenos Covid-19 na druge osobe.

Na čelu tima je doktor dr. Richard Plemper, koji je prvotno otkrio da je Molnupiravir vrlo učinkovit protiv virusa gripe.

"Prvi put je pokazano da već postojeći lijek koji se unosi oralno brzo blokira transmisiju koronavirusa, a to bi moglo sve promijeniti", poručuje dr. Plemper, dodajući da je ovo prekretnica, piše Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaustaviti posljedice pandemije

Prekidanje širenja virusa dok ne dođe do masovnog cijepljenja moglo bi zaustaviti i ublažiti katastrofalne posljedice pandemije.

Image
što trebate znati

Koliko puta će se trebati cijepiti i treba li cijepljena osoba nositi masku: Ovo su odgovori na sva pitanja o cjepivu protiv covida-19

Image
što trebate znati

Koliko puta će se trebati cijepiti i treba li cijepljena osoba nositi masku: Ovo su odgovori na sva pitanja o cjepivu protiv covida-19

"Primijetili smo da lijek MK-4482/EIDD-2801 je donio čitav spektar aktivnosti protiv respiratornih RNA virusa i da liječenje zaraženih životinja kada smo im oralno davali lijek, dramatično smanjuje transmisiju", rekao je Plemper.

Upravo se čita

Image
DRŽI GA NA OKU

Svjetski boksački prvak poslao ozbiljnu prijetnju Messiju: 'Moli Boga da te ne nađem'

Studija koju je ovaj tim proveo objavljena je u znanstvenom časopisu Nature Microbiology, a u testiranju su korištene vjeverice kako bi se vidjelo koliko taj lijek suzbija transmisiju. Znanatvenici su prvo zarazili vjeverice nakon čega su pratili  širenje virusa. Nakon toga su im dali Molnupiravir. Kad su u isti prostor stavili zaražene vjeverice koje su uzele lijek s nezaraženima, nitko nije bio zaražen u kontaktu. Molnupiravir se trenutačno nalazi u naprednoj fazi kliničkih testiranja.

Više s weba

Pročitajte još

Image
borba s koronom

Čak 308 više nego dan ranije: U Zagrebu 678 novih slučajeva koronavirusa

Više s weba