PODACI WHO-A

Znanstvenici prionuli na posao: U izradi čak 70 cjepiva protiv korone, tri se već testiraju na ljudima

Image
Foto: Shutterstock

Farmaceutske tvrtke žure se pronaći lijek za smrtonosni patogen

13.4.2020. u 12:59/ Vijesti.hr

Trenutno se u svijetu razvija 70 mogućih cjepiva protiv koronavirusa, a tri kandidata već su u fazi testiranja na pacijentima, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Cjepivo u fazi 2

Farmaceutske tvrtke žure se pronaći lijek za smrtonosni patogen. Najdalje je u kliničkom procesu dospjelo eksperimentalno cjepivo koje su proizvele hongkongška tvrtka CanSino Biologics Inc. i Pekinški institut za biotehnologiju, čije je cjepivo u fazi 2, piše Bloomberg.

Druga dva moguća cjepiva koja se već testiraju na ljudima su u SAD-u neovisno razvili Moderna Inc. i Inovio Pharmaceuticals Inc., stoji u dokumentu Svjetske zdravstvene organizacije.

Napredak u razvijanju cjepiva odvija se neviđenom brzinom jer se čini da infektivni patogen neće biti suzbijen isključivo zaštitnim mjerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Farmaceutska industrija se nada smanjiti vrijeme potrebno da se cjepivo nađe na tržištu. Žele naći cjepivo već do iduće godine, dok je uobičajen vremenski period za razvoj, ispitivanje i početak masovne proizvodnje i vakcinacije stanovništva 10 do 15 godina.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NA UDARU

Korona prijeti svima, ali ako se bavite ovim plemenitim poslom, šanse za zarazu su tri i pol puta veće!

Više s weba